email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiectul de modificare a Codului de procedura fiscala - criticat de specialisti

OUG92/2003Codul de procedura fiscala

 

Propunerea legislativa potrivit careia contribuabilii mijlocii si mari ar urma sa fie obligati sa-si certifice, de anul acesta, declaratiile fiscale pentru impozitul pe profit la un consultant fiscal, nu la un expert contabil, este criticata chiar de catre cei din domeniu. Consultantul Gabriel Biris a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro ca "nu este normal sa creezi avantaje pentru o anumita breasla".

"Contribuabilii mari si mijlocii, stabiliti conform reglementarilor in vigoare, depun la organul fiscal competent declaratiile anuale de impozit pe profit dupa certificarea acestora de catre un consultant fiscal, cu exceptia contribuabililor care, potrivit legii, au obligatia auditarii situatiilor financiare anuale", se arata in proiectul de OUG pentru modificarea si completarea ordonantei simple nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, potrivit unei stiri Agerpres, citata de HotNews.ro.

Desi in proiectul initial este prevazut ca numai consultantii fiscali sa poata certifica Declaratiile 101, in cadrul discutiilor de saptamana trecuta, de la Ministerul Finantelor, patronatele si sindicatele au cerut vehement ca actul normativ sa ofere posibilitatea ca aceste documente sa fie certificate si de expertii contabili, existand riscul crearii unui monopol al consultantilor fiscali.

Noua OUG vine in continuarea unei ordonante simple date de Guvernul Tariceanu, in 2007 - OG 47/2007 - prin care s-a introdus obligativitatea certificarii declaratiilor fiscale anuale de catre un consultant fiscal, insa noul proiect impune prin masuri exprese firmelor sa apeleze la consultanti si nu la experti contabili, mai transmit agentiile citate.

"Din punctul de vedere al consultantilor, sigur ca este bine. Dar nu cred ca este normal sa fie create avantaje pentru o anumita breasla. In momentul in care creezi obligatia prin lege, practic cresti cererea de servicii prin lege, automat creezi avantaje unei bresle", a spus Gabriel Biris - managing partner la compania de consultanta Biris&Goran.

Anca Grigorescu, partener la firma de avocatura bpv GRIGORESCU a explicat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca "practic, este generata o noua linie de business pentru cei care au astfel de competente. In rest, utilitatea acestui act normativ nu este foarte clara. Sunt diverse alte masuri pe care statul ar putea sa se concentreze si care ar da rezultate vizibile si imediate. Sigur ca, intr-un fel statul incearca sa previna intocmirea situatiilor financiare de catre persoane neautorizate dar prin aceasta nu vor putea sa inlocuiasca controalele si declararea corecta."

CITITI PROIECTUL DE OUG PRIVIND CODUL DE PROCEDURA FISCALA

GUVERNUL ROMANIEI

ORDONANTA DE URGENTA

pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala

In scopul reglementarii unei practici unitare in emiterea deciziilor de aplicare a legilor fiscale si tinand cont de numarul mare de solicitari in vederea emiterii unor asemenea solutii;

In vederea cresterii gradului de corectitudine in stabilirea impozitelor anuale de catre contribuabilii mari si mijlocii, precum si in vederea intaririi disciplinei financiar-fiscale;

Pentru evitarea sanctiunilor in cazul erorilor de stabilire a impozitelor si taxelor;

Tinand cont de iminenta primului termen de depunere a declaratiilor fiscale anuale, respectiv 25 februarie 2010;

In considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata,

In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. I - Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 513 din 31 august 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 4 se abroga.
2. La articolul 5, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu
urmatorul cuprins:
“(2) Comisia fiscala centrala constituita potrivit art. 6 din Codul fiscal, are
responsabilitati de elaborare a deciziilor cu privire la aplicarea unitara a prezentului cod si a legislatiei subsecvente acestuia.”
3. La articolul 83, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(5) Contribuabilii mari si mijlocii, stabiliti conform reglementarilor in vigoare, depun la organul fiscal competent declaratiile anuale de impozit pe profit dupa certificarea acestora de catre un consultant fiscal, cu exceptia contribuabililor care, potrivit legii, au obligatia auditarii situatiilor financiare anuale.”
4. La articolul 83, dupa alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (6)- (8), cu urmatorul cuprins:
„(6) Contribuabilii mari si mijlocii, stabiliti conform reglementarilor in vigoare, depun la organul fiscal competent, dupa certificarea de catre un consultant fiscal:
a) deconturile cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata;
b) declaratiile fiscale prin care se corecteaza impozite, taxe, contributii si alte sume ce constituie venituri ale bugetului general consolidat, administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
(7) Certificarea declaratiilor fiscale prevazute la alin. (5) si (6) consta in verificarea exactitatii si realitatii datelor inscrise in declaratii pe baza informatiilor si documentelor prezentate de contribuabili. Certificarea se face conform normelor elaborate de Camera Consultantilor Fiscali cu consultarea Ministerului Finantelor Publice.
(8) In cazul depunerii declaratiilor fara respectarea prevederilor alin. (5) si (6),
organul fiscal notifica contribuabilii cu privire la neindeplinirea obligatiei de certificare
prevazute de lege.”

Art. II – Prin derogare de la prevederile art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003
privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare conform art. 115 alin. (5) din Constitutia Romaniei, republicata.

PRIM-MINISTRU,
EMIL BOC

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG92/2003Codul de procedura fiscala


Data aparitiei: 10 Februarie 2010

Votati articolul "Proiectul de modificare a Codului de procedura fiscala - criticat de specialisti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X