email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un nou proiect de modificare a Legii Contabilitatii

legea contabilitatii

 

40 de deputati PDL au initiat un proiect de modificare a Legii Contabilitatii, proiect care a  fost deja prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor si se afla in discutie la Senat.

Proiectul isi propune modificarea Legii nr.82 din 24 decembrie 1991. Iata Expunerea de Motive.

"S-a ajuns la concluzia ca consultarea organismelor profesionale nu este suficienta pentru a avea reglementari contabile care sa corespunda necesitatii de informare a utilizatorilor si fara ca informatia contabila sa fie partinitoare statului ca si normalizator contabil ar putea partini informatia contabila prin unele ingerinte fiscale in contabilitate. Avizul organismelor profesionale ca organisme care garanteaza interesul public si neutralitate informatiei contabile, ar elimina aceste inconveniente. AVIZUL este un act cu caracter obligatoriu si nu consultativ. Ca urmare propunem modificarea art 4. din Lege".

In plus, "prevederile alin (2) ale art. 5 din Legea Contabilitatii trebuie eliminate intrucat contravin reglementarilor prevazute in OG 65/1994, republicata in anul 2008".

O alta modificare propusa "are in vedere prevederile art. 10 din Legea Contabilitatii. Printre dispozitiile cuprinse in acestea se foloseste sintagma "alta persoana imputernicita", care extinde aria persoanelor care pot conduce compartimentele de contabilitate ale unei entitati. Astfel, orice persoana cu studii economice superioare, fara a avea calitatea de salariat, poate conduce contabilitatea entitatii. Consideram ca acest lucru este nelegal si astfel propunem eliminarea acestei sintagme din textul legii", spun initiatorii proiectului.

Practic, iata ce se va modifica din Legea Contabilitatii, Legea nr.82 din 24 decembrie

"1. Alineatul (4) al articolului se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Alin (4) Elaborarea reglementarilor prevazute la alin (1), (2) si (3) se face cu avizul organismelor profesionale de profil.

2. Alineatul (2) al art 5 se elimina

3. Alineatul (2) al art. 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Alin (2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in copartimente distincte, conduse de catre directorul economic sau contabilul sef, incadrat cu contract individual de munca. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.

4. La Articolul 10, dupa alineatul (2), se introduse alineatul (2-1), cu urmatorul cuprins

Alin (2-1) Prin compartiment se intelege ansamblul persoanelor cu pregatire economica sau complementara care desfasoara activitati de natura financiar contabila. Nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract individual de munca cu timp partial sau in baza unei conventii civile.

5. La Articolul 10, dupa alineatul (3), se introduc doua noi alineate (3-1) si )3-2), cu urmatorul cuprins:

Alin (3-1) Persoanele prevazute la art. 1, la care contabilitatea nu este organziata in compartimente distincte, vor incheia contracte de prestari servicii, pentru conducerea contabilitatii si intocmirea situatiilor financiare, trimestriale si anuale, cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpurilor Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

Alin (3-2) La institutille publice, incheierea contractelor se face cu respectarea reglementarilor privind achizitiile publice de bunuri si servicii. Plata serviciilor se va face din fonduri publice cu aceasta destinatie.

6. Alineatul (4) al art. 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Alin (2) Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului sef impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe prestari servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora potrivit legii si prevederilor contractuale.

CITITI AICI PROIECTUL DE LEGE DEPUS IN PARLAMENT

 

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea contabilitatii


Data aparitiei: 19 Februarie 2010

Votati articolul "Un nou proiect de modificare a Legii Contabilitatii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X