email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imprumut tratat ca si Capital de start. Cum acoperim pierderea?

capitalpierdereimprumut

     
      
      EXEMPLU

       O societate „mama” din Spania a transferat sucursalei din  Romania o suma pentru a fi folosita sub forma de capital de start - fiind sucursala, capital social nu are. Pentru aceasta suma nu s-a primit niciun document, imprumut sau altceva.
       Pe parcursul activitatii, sucursala a inregistrat pierdere. Conducerea, in cadrul departamentului financiar al societatii din Spania, solicita acum contabilitatii, din partea sucursalei din Romania sa acopere pierderea cu suma data initial, (451 = 1171) pentru ca s-a facut deja acest lucru in contabilitatea din Spania. Restul sumei ramase in contul 451 sa fie returnata, deoarece a fost considerata imprumut si nu un „cash de start”!!
      Exista posibilitatea unei alte rezolvari, alte inregistrari, care sa faca referire si la solicitarile venite din partea spaniola?
Exista forme legale, in domeniul juridic, documente trimise de partea spaniola care sa justifice cererea?


       Din punct de vedere juridic, sucursala este un sediu secundar in Romania al persoanei juridice din strainatate, conform datelor specificate, care nu are capital social.

       Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale

       Art. 43) - (1) Sucursalele sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale si se inregistreaza, inainte de inceperea activitatii lor, in registrul comertului din judetul in care vor functiona.

      Art. 44) - Societatile comerciale straine pot infiinta in Romania, cu respectarea legii romane, filiale, precum si sucursale, agentii, reprezentante sau alte sedii secundare, daca acest drept le este recunoscut de legea statutului lor organic.

      Sucursala primeste, de la compania nerezidenta, o suma de bani pentru a-si desfasura activitatea curenta. In practica, aceste transferuri de fonduri sunt tratate drept imprumuturi, iar intre parti se semneaza, de regula, contracte de imprumut. In cazul in care imprumuturile au fost acordate pentru perioade mai mari de 1 an, aceste contracte s-au inregistrat la BNR si s-au indeplinit toate obligatiile de raportare aferente.

      REGULAMENT nr. 4 Republicat  incepand cu data de 1 aprilie 2005 privind regimul valutar

      4.8. Investitie directa - investitia de orice natura, efectuata in scopul stabilirii sau mentinerii de legaturi economice durabile, care se realizeaza prin urmatoarele modalitati, luate in sensul lor cel mai larg:

•Â constituirea sau extinderea unei sucursale ori a unei noi entitati apartinand integral persoanei care furnizeaza capitalul de dotare/capitalul social ori achizitionarea integrala a unei entitati deja existente;

      Faptul ca societatea „mama” insasi considera restul capitalului drept imprumut, indreptateste sucursala din Romania sa solicite contractul aferent pentru intreaga suma. Daca se doreste acoperirea pierderii cu o parte din creditul initial, acest lucru poate fi inregistrat numai daca exista un act aditional la contractul de imprumut prin care „finantatorul” renunta la dreptul de a incasa aceasta suma, iar suma se preia asupra veniturilor (cont 7588).
      Rezultatul va fi astfel majorat si capitalurile negative acoperite. Nu am exista un argument legal pentru preluarea sumei direct in contul de rezultat reportat, decat in cazul in care aceasta tranzactie s-ar trata drept corectie din erori materiale (contul corect ar fi 1174).

       Este recomandat ca tranzactia de utilizare partiala a creditului, in vederea acoperirii pierderilor sucursalei, sa faca si obiectul unei consultante juridice, astfel incat sa puteti primi un raspuns avizat asupra documentatiei corecte.

 

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
capitalpierdereimprumut


Data aparitiei: 25 Februarie 2010

Votati articolul "Imprumut tratat ca si Capital de start. Cum acoperim pierderea?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X