email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de comodat. Cheltuieli in sarcina comodatarului

contract de comodatcodul civil

 

de Silviu Stoica, valabil la 02-Mar-2010

Intrebare: Conform art. 62 Codul Fiscal: venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta. Care sunt dispozitiile legale care reglementeaza ce fel de cheltuieli facute de cealalta parte se considera venit brut la proprietar? Este vorba si despre cheltuielile de reparatii a spatiului sau doar investitii? Daca in contractul de comodat sau inchiriere se specifica ca chiriasul (comodatarul) are obligatia intretinerii spatiului si efectuarii unor reparatii, si acestea se considera venit brut pentru proprietar?
La art. 1351 din Normele de aplicare a Codului Fiscal se face referire ca reprezinta venit brut si valoarea "investitiilor la bunuri mobile si imobile" Se refera cumva si la masinile date in contract de comodat?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti poti face Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Contractul de comodat este guvernat de art. 1560 – art. 1575 din Codul civil, iar categoriile de cheltuieli care cad in sarcina (comodantului) proprietarului, respectiv a comodatarului sunt reglementate indeosebi de art. 1420,art. 1421, art. 1447, art. 1448, art. 1561, art. 1564 si art. 1569 din Codul civil. Astfel, venitul brut al proprietarului se majoreaza atat cu contravaloarea investitiilor efectuate la bunul luat in comodat, cat si cu acele cheltuieli care cad in sarcina proprietarului si care sunt explicitate la pct. 136 din Normele metodologice.
in sarcina comodatarului (chiriasului, dupa caz) cad numai acele mici reparatii (denumite si reparatii locative), necesare acoperirii folosintei normale a lucrului si predarii lui in starea initiala (a se vedea indeosebi art. 1447 Cod civil). De asemenea, jurisprudenta in materie a stabilit ca si eventualele cheltuieli utile care sporesc valoarea lucrului nu sunt in sarcina comodantului/chiriasului, de vreme ce proprietarul este dator sa le restituie celui care le-a facut.
Daca in contractul de comodat/inchiriere s-a specificat ca reparatiile spatiului/bunului inchiriat cad in sarcina comodatarului/locatarului, pentru a evita interpretarile ambigue, este bine sa se specifice in mod expres despre care anume reparatii este vorba, astfel incat nu toate cheltuielile cu reparatiile sa conduca automat la majorarea venitului impozabil la proprietar.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti poti face Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Prevederea de la pct. 1351 din Normele metodologice nu vizeaza doar imobile, ci si bunuri mobile, cum ar fi autoturismele, daca ele fac obiectul unor contracte de inchiriere sau de comodat. Astfel, cheltuielile cu combustibilul, cu uleiul de motor si alte cheltuieli de reparatii marunte cad in sarcina persoanei care foloseste autoturismul, in timp ce reparatiile capitale cad in sarcina proprietarului.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de comodatcodul civil


Data aparitiei: 04 Martie 2010

Votati articolul "Contract de comodat. Cheltuieli in sarcina comodatarului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X