email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata anticipata a impozitului pe profit, amanata pana in 2015

impozit profitimpozitul pe profitamanat

Intrarea in vigoare a platii anticipate a impozitului pe profit se va amana pentru 2015, ceea ce va determina majorarea veniturilor bugetare cu 625,7 milioane lei (0,12% din PIB) in acest an, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, publicat pe site-ul MFP, transmite Mediafax.

"In contextul reducerii capacitatii de plata a agentilor economici, precum si pentru reducerea influentei bugetare determinate de aplicarea unor prevederi fiscale, se propune schimbarea modului de calcul si de stabilire a impozitului pe profit pentru contribuabilii care nu desfasoara activitate in domeniul bancar, respectiv trecerea de la plata anuala a impozitului pe profit cu plati anticipate efectuate in cursul anului la calculul si plata trimestriala a acestuia", se arata in motivarea emiterii actului normativ.

Masura de amanare pana in anul 2015 a intrarii in vigoare a platii anticipate a impozitului pe profit are ca efect pastrarea in sectorul privat a diferentei dintre plata anticipata si impozitul pe profit real.

"Impactul macroeconomic este nesemnificativ, in masura in care sumele suplimentare incasate la buget ar fi avut aceeasi destinatie ca in sectorul privat, respectiv pentru investitii, intrucat efectul multiplicator al investitiilor nu difera foarte mult intre sectorul public si cel privat", se mentioneaza in nota de fundamentare.

Astfel, amanarea platii anticipate a impozitului pe profit are influente pozitive asupra mediului de afaceri prin corelarea capacitatii de plata a impozitului cu rezultatele curente financiare ale contribuabililor. In cazul in care activitatea unei societati comerciale se reduce de la un an la altul, sarcina fiscala generata de platile anticipate poate afecta performanta societatii, aceasta fiind obligata sa finanteze statul pana la definitivarea impozitului pe profit aferent anului respectiv.

Potrivit legii, incepand de la 1 ianuarie 2010, toate companiile ar trebui sa plateasca anticipat impozitul pe profit in fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obtinut in anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie si divizat la patru.

Referitor la comparatia impozitului pe profit cu impozitul minim, in cazul in care impozitul pe profit al unui contribuabil este mai mic decat suma impozitului minim anual, stabilit in functie de veniturile totale inregistrate in anul precedent, firma este obligata la plata impozitului minim.

GUVERNUL ROMANIEI

ORDONANTA DE URGENTA
pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal

Avand in vedere necesitatea reducerii influentelor bugetare ale unor prevederi fiscale care sunt prevazute in actualul cadru legislativ sa se aplice
din anul 2010,

in scopul sustinerii mediului de afaceri si in vederea perfectionarii continue a legislatiei fiscale,

in temeiul art. 115 alin (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta:

Art. I – Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 18 dupa alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (5), (6) si (7) cu urmatorul cuprins:

(5) Contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. b) efectueaza pentru trimestrele I-III comparatia impozitului pe profit trimestrial cu impozitul minim prevazut la alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru trimestrul respectiv, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni aferent trimestrului respectiv. In situatia in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul unui trimestru, impozitul minim prevazut la alin. (3), se recalculeaza corespunzator numarului de zile aferente trimestrului respectiv. Pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit anual cu impozitul minim anual prevazut la alin. (3), iar in situatia in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul anului pentru definitivarea impozitului pe profit se efectueaza comparatia impozitului pe profit aferent perioadei respective cu impozitul minim anual prevazut la alin. (3) recalculat in mod corespunzator pentru aceeasi perioada.

(6) In cazul sucursalelor din Romania ale bancilor persoane juridice straine inregistrate in cursul anului dintr-o operatiune prevazuta la art. 271 in care a fost implicata o persoana juridica prevazuta la art. 34 alin.(1) lit.a), pentru stabilirea impozitului minim anual, incadrarea in transa de venituri totale prevazuta la alin.(3) se efectueaza in functie de veniturile totale anuale inregistrate de persoana juridica - societate cedenta.

(7) Contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. a) si alin. (5), pentru definitivarea impozitului pe profit anual, aplica prevederile alin. (2) prin
compararea impozitului pe profit datorat la sfarsitul anului fiscal cu impozitul minim anual, prevazut la alin. (3).½

2. La articolul 34 alineatul (1) litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

b) contribuabilii, altii decat cei prevazuti la lit. a), au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit trimestrial pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, daca in prezentul articol nu se prevede altfel. Incepand cu anul 2015, acesti contribuabili urmeaza sa aplice sistemul platilor anticipate prevazut pentru contribuabilii mentionati la lit. a)

3. La articolul 34 dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (71) cu urmatorul cuprins:

"71) Prin exceptie de la prevederile alin.(7), in cazul sucursalelor din Romania ale bancilor persoane juridice straine inregistrate in cursul anului dintr-o operatiune prevazuta la art. 271 in care a fost implicata o persoana juridica prevazuta la alin.(1) lit.a), impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate, este impozitul pe profit datorat de catre persoana juridica - societate cedenta, fara a lua in calcul platile anticipate efectuate in acel an

4. La articolul 34 dupa aplineatul (18) se introduce un nou alineat, alineatul (19), cu urmatorul cuprins:

"19) Prin exceptie de la prevederile alin.(6), contribuabilii prevazuti la alin. (1) lit. a) infiintati in cursul anului precedent care nu au fost obligati la plata impozitului minim si care la sfarsitul anului fiscal precedent inregistreaza pierdere fiscala, efectueaza trimestrial plati anticipate in contul impozitului pe profit in suma de o patrime din impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (3) recalculat in mod corespunzator pentru perioada impozabila aferenta anului in care s-au infiintat.½

Art. II. Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica pentru determinarea impozitului pe profit incepand cu anul 2010.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneaza:
Ministrul finantelor publice,
Sebastian Gheorghe Teodor Vladescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit profitimpozitul pe profitamanat


Data aparitiei: 16 Martie 2010

Votati articolul "Plata anticipata a impozitului pe profit, amanata pana in 2015":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X