email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA. Stoc de marfa

PFACodul fiscalOUG 44/2008OMFP 1040/2004

 

de Dani Cucu, valabil la 16-Mar-2010

Intrebare: In cazul unei persoane fizice autorizate cu activitatea comert cu amanuntul, avand in vedere prevederile OMF 1040/2004 privind contabilitatea in partida simpla, pct. 52 \"Venitul net sau pierderea fiscala va fi influentata cu platile si sau incasarile efectuate in avans, care se refera la alte exercitii fiscale,..............\" va rugam sa precizati daca cheltuielile cu marfa la pret de achizitie aferente stocului de marfa de la sfarsitului fiecarui exercitiu fiscal determinate cu ajutorul marjei de adaos comercial mediu (K) , reprezinta cheltuieli efectuate in avans (plati in avans), aferente exercitiilor fiscala viitoare, respectiv venitul net va fi influentat cu valoarea acestora?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Art. 48 alin. (1) din Codul fiscal reglementeaza modul de determinare a  venitului net din activitati independente. Acesta este determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. in venitul brut se includ toate veniturile in bani si in natura, numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri putand fi deduse, astfel cum rezulta din evidentele contabile conduse de contribuabili, cu respectarea prevederilor art. 48 alin. (4) - (7) din Codul fiscal.

Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente sunt obligati sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila, si sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie (Art.48 alin (8) din Codul fiscal). Dvs. in calitate de PFA organizata in temeiul OUG 44/2008 aveti obligatia conducerii unei contabilitati in partida simpla reglementata prin OMFP 1040/2004. In contabilitatea in partida, in temeiul pct. 52 din OMFP 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal, „venitul net sau pierderea fiscala se calculeaza astfel: din totalul sumelor incasate din Registrul-jurnal de incasari si plati, se scad cheltuielile cu amortizarea fiscala a bunurilor si drepturilor, evidentiate in Fisa pentru operatiuni diverse, si totalul sumelor platite din Registrul-jurnal de incasari si plati, si se aduna sumele platite pentru cumpararea bunurilor amortizabile si totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile, acest centralizator intocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ.

Totodata, venitul net sau pierderea fiscala va fi influentata cu platile si/sau incasarile efectuate in avans, care se refera la alte exercitii fiscale, in cazul drepturilor de proprietate intelectuala, cu impozitul de 10% din venitul brut incasat, iar in cazul valorificarii bunurilor in regim de consignatie, veniturilor obtinute ca urmare a unor activitati desfasurate in baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial, precum si in cazul activitatilor de expertiza contabila, tehnica judiciara si extrajudiciara, cu impozitul de 10% din venitul brut incasat, reprezentand plati anticipate in contul impozitului anual.”

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro


Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te CLICK AICI

In ceea ce priveste stocul de marfa asa cum mentionati dvs. calculat pe baza coeficientul mediu de adaos comercial (K), acesta nu influenteaza determinarea venitului net din activitati independente si nu se utilizeaza in contabilitatea in partida simpla. Insa in determinarea venitului net, desi dispozitiile art. 48 alin. (4) din Codul fiscal preved drept conditie de deductibilitate a cheltuielilor ca acestea sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite, organele de inspectie fiscala au formulat puncte de vedere diferite procedand in urma actelor de inspectie fiscala efectuate la reconsiderarea cheltuielilor aferente obtinerii de venituri. Astfel baza de impunere poate fi modificata urmare variatiei stocului de marfa de la inceputul si sfarsitul anului fiscal.

In vederea determinarii cheltuielilor efectuate in scopul realizarii de venituri, pentru stabilirea cheltuielilor privind marfurile se aplica metoda stoc initial + marfa intrata – stoc final. In activitatea de comert cu amanuntul trebuie aplicata aceasta tehnica de determinare a stocului, in sensul ca la stabilirea corecta a venitului impozabil se ia pe de o parte la partea de venituri, veniturile incasate conform monetarelor sau rapoartelor zilnice emise de casele de marcat, iar la cheltuieli se scade stocul existent in magazin/unitate, deoarece acestea sunt considerate cheltuieli facute in avans, pentru venituri ce vor fi realizate in alt exercitiu financiar. De fapt, se considera ca veniturile din vanzarea marfurilor dintr-un an fiscal au fost realizate cu costul acestor marfuri care s-au vandut fara ca venitul sa fie influentat de costul marfurilor existente in stoc inventariate la sfarsitul anului.

In concluzie, conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt cele prevazute la art. 48 alin. (4) din Codul fiscal, respectiv sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente si sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite.

In solutionarea spetei prezentate trebuie sa se tinem cont de urmatoarele reglementari :

- pct. 52 din OMF 1040/2004 pentru aprobarea normelor privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabili, care stipuleaza:

"Venitul net sau pierderea fiscala se calculeaza astfel: din totalul sumelor incasate, evidentiate in col. 5, respectiv 6, din Registrul-jurnal de incasari si plati, se scad cheltuielile cu amortizarea fiscala a bunurilor si drepturilor, evidentiate in Fisa pentru operatiuni diverse, si totalul sumelor platite, evidentiate in col. 7, respectiv 8, din Registrul-jurnal de incasari si plati, si se aduna sumele platite pentru cumpararea bunurilor amortizabile si totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile, acest centralizator intocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ.

Venitul net sau pierderea fiscala va fi influentata cu platile si/sau incasarile efectuate in avans, care se refera la alte exercitii fiscale, in cazul drepturilor de proprietate intelectuala, cu impozitul de 15% (in prezent de 10%) din venitul brut incasat, iar in cazul valorificarii bunurilor in regim de consignatie, veniturilor obtinute ca urmare a unor activitati desfasurate in baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial, precum si in cazul activitatilor de expertiza contabila, tehnica judiciara si extrajudiciara, cu impozitul de 10% din venitul brut incasat, reprezentand plati anticipate in contul impozitului anual."
- art. 48 alin. (4) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, care prevede: "Reguli generale de stabilire a venitului net din activitati independente determinata pe baza contabilitatii in partida simpla [...].

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, sunt:
a) sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente;
b) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite;
c) sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II, dupa caz;
d) cheltuielile cu primele de asigurare sa fie efectuate pentru:

1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
2. activele ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul;
3. prime de asigurare pentru asigurarea de risc profesional;
4. persoane care obtin venituri din salarii, potrivit prevederilor capitolului III din prezentul titlu, cu conditia impozitarii sumei reprezentand prima de asigurare, la beneficiarul acesteia, la momentul platii de catre suportator".

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFACodul fiscalOUG 44/2008OMFP 1040/2004


Data aparitiei: 16 Martie 2010

Votati articolul "PFA. Stoc de marfa":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X