email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul forfetar : Lista serviciilor pentru care se va plati impozit forfetar

impozitforfetarlista

 

Transportul cu taxiuri, spalatoriile auto si interpretarea artistica se numara printre activitatile introduse intr-o lista ce cuprinde 28 de servicii pentru care se va plati impozit forfetar, potrivit unui nou proiect, in care nu mai figureaza touroperatorii sau centrele de fitness, informeaza agentia Mediafax.

"Impozitul se declara si se plateste trimestrial, in suma de o patrime din impozitul forfetar anual, (...) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza impozitul", iar "impozitul forfetar se recalculeaza in mod corespunzator, prin impartirea impozitului forfetar anual la 365 zile calendaristice si se inmulteste cu numarul de zile aferent perioadei fiscale corespunzatoare a fiecarui contribuabil", potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal

Potrivit proiectului, alte servicii sunt introduse, clasificate dupa codul CAEN, pentru care se va plati impozit forfetar sunt:

- vulcanizarile
- transporturile urbane, suburbane si metropolitane de calatori
- alte transporturi terestre de calatori
- activitati de intretinere peisagistica
- activitati suport pentru interpretare artistica (spectacole)
- activitati de creare artistica
- activitati de gestionare a salilor de spectacole si alte activitati de servicii

Activitatile mentionate sunt incluse intr-un proiect de lucru al Guvernului privind modificarea Codul Fiscal si introducerea impozitul forfetar.

Printre domeniile care au fost initial incluse in lista si au fost ulterior eliminate se numara repararea calculatoarelor si a echipamentelor de comunicatii, repararea ceasurilor si a bijuteriilor, balciurile si parcurile de distractii.

Astfel, in noua lista a serviciilor propuse pentru impozitul forfetar mai sunt incluse:

- intretinerea si repararea autovehiculelor (vulcanizari)
- hoteluri si alte facilitati de cazare similare
- facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata
- parcuri pentru rulote, campinguri si tabere si alte servicii de cazare

De asmenea, impozitul forfetar se va aplica si pentru:

- restaurante
- firme prestatoare de servicii in alimentatie (catering) pentru evenimente
- alte activitati de alimentatie
- baruri si alte activitati de servire a bauturilor
- alte servicii de rezervare si asistenta turistica
- repararea dispozitivelor de uz gospodaresc si a echipamentelor pentru casa si gradina
- repararea incaltamintei si a articolelor din piele
- repararea mobilei si a furniturilor casnice
- repararea ceasurilor si a bijuteriilor
- repararea articolelor de uz personal si gospodaresc
- spalarea si curatarea (uscata) articolelor textile si a produselor din blana
- coafura si alte activitati de infrumusetare
- activitati de pompe funebre si similare
- activitati de intretinere corporala si alte activitati de servicii

In proiectul Guvernului este prezentata si modalitatea de calcul pentru stabilirea impozitului forfetar in cazul categoriilor "Restaurante, baruri cafenele", si "Hoteluri si alte facilitati de cazare".

In cazul primei categorii, firmele prestatoare vor plati o suma care creste odata cu rangul localitatii unde se afla restaurantul si a suprafetei totale utile.

Cel mai mic impozit forfetar, de 2.000 de lei, va fi platit pentru localurile de la sat care nu au o suprafata utila mai mare de 10 metri patrati.

Proprietarul unui bar cu o suprafata de 20 de metri patrati, tot dintr-un sat, va plati 3.400 de lei. Suma maxima pentru un astfel de local situat la sat poate ajunge, pentru o suprafata de 240 de metri patrati, la 34.200 de lei pe an.

Pentru cafenelele, barurile sau restaurantele situate in comune, suma minima platita pentru o suprafata de maxim 10 metri patrati va fi de 2.300 de lei, in timp ce impozitul maxim pentru o suprafata totala utila de 240 de metri patrati ajunge la 34.500 de lei.

La oras, impozitul variaza, conform acelorasi parametri, intre 2.900 de lei si 34.800 de lei.

In cazul municipiilor, impozitul este diferentiat pe patru zone, astfel ca o firma care isi desfasoara activitatea intr-o zona de tip A (centrala -n.r.) va plati un impozit anual intre 8.900 de lei si 41.100 de lei.

La categoria "Hoteluri si alte facilitati de cazare", impozitul forfetar este calculat in functie de numarul de camere autorizate si numarul de stele sau margarete.

Astfel, impozitul anual se calculeaza inmultind 1.226 lei cu numarul de camere si cu un coeficient care porneste de la 0,5 pentru locatiile de o stea si creste cu 0,25 unitati, pana la 1,5 pentru cele de cinci stele.

Pentru hotelurile si pensiunile cu o singura stea, valoarea impozitului este de 613 lei inmultit cu numarul de camere, pentru cele cu doua stele/margarete ajunge la 919,5 lei inmultit cu numarul de camere, iar cele de cinci stele/margarete vor trebui sa achite o suma echivalenta cu 1.839 de lei inmultit cu numarul de camere.

Proiectul nu precizeaza clar nivelul minim al veniturilor anuale sub care se plateste impozit forfetar, in documentul de lucru fiind specificata conditia ca veniturile sa nu depaseasca "35.000 (100.000) euro".

Documentul mai arata ca impozitul forfetar se va declara si plati trimestrial, in suma de o patrime din impozitul forfetar anual, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza impozitul.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitforfetarlista


Data aparitiei: 25 Martie 2010

Votati articolul "Impozitul forfetar : Lista serviciilor pentru care se va plati impozit forfetar":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X