email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studii de caz: Achizitie intracomunitara de servicii. Se modifica perioada fiscala?

studii de cazachizitie intracomunitara


Intrebare: Achizitia intracomunitara de servicii schimba perioada fiscala de raportare a TVA?

Raspuns: Intr-adevar, este vorba despre doua puncte de vedere diferite, inevitabile in conditiile acestei legislatii fiscale cu precizari "eliptice" referitoare la schimbarea perioadei fiscale pentru notiunea generala de "achizitii intracomunitare", fara a se preciza daca este vorba despre o achizitie intracomunitara de bunuri sau despre o achizitie intracomunitara de servicii.

Detalii referitoare la aceste doua operatiuni distincte nu sunt formulate direct prin Codul fiscal, dar acestea exista "indirect" prin ordinele de aplicare ale Codului fiscal. Acestea pot fi citite "printre randuri".

Astfel, personal, imi mentin punctul de vedere cu privire la faptul ca achizitia intracomunitara de servicii nu modifica perioada fiscala din trimestru in luna calendaristica. Aduc drept argument prevederile care se regasesc in urmatoarele doua acte normative:

- OMFP 1165/2009 privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, precum si a modelului si continutului unor formulare publicat in M.Of. nr. 371 din 2 iunie 2009

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te: CLIC AICI !


- OMFP 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de TVA publicat in M.of. nr. 32 din 15 ianuarie 2010

Prin OMFP 1165/2009 este reglementat formularul cod 092 denumit "Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania (092)", cod MFP: 14.13.01.11/a.i.".

Aceasta declaratie a fost introdusa prin OUG 34/2009 prin care s-a inserat un nou alineat (6^1) la art. 156^1 din Codul fiscal urmat inevitabil de alineat (6^2).

Prin acest ordin, la capitolul II punctul 6 se face precizarea ca "Persoana impozabila a carei perioada fiscala a devenit luna, ca urmare a efectuarii unei achizitii intracomunitare de bunuri, nu mai are posibilitatea de a reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioada fiscala, fiind obligata sa pastreze ca perioada fiscala luna si in anii urmatori.".

De asemenea, la capitolul III din cadrul aceluiasi OMFP cu privire la actualizarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor, pe baza informatiilor declarate in decontul de TVA, la punctul 2 litera d) se face referire la valoarea achizitiei intracomunitare taxabile in Romania si taxa aferenta, declarate la randul "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" din "Decontul de taxa pe valoarea adaugata".

In acest context, prin formularul de "DECIZIE privind actualizarea datelor din Registrul contribuabililor, pentru persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza achizitii intracomunitare taxabile in Romania" se regaseste paragraful urmator "Potrivit prevederilor aceluiasi articol, persoana impozabila in cazul careia perioada fiscala a devenit luna, ca urmare a efectuarii unei achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, nu mai are posibilitatea de a reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioada fiscala, fiind obligata sa pastreze ca perioada fiscala luna si in anii urmatori.".

Inca un argument "forte" in sustinerea acestei convingeri este reprezentat de prevederile alineatului (6^2) din cadrul articolului 156^1 conform caruia "Persoana impozabila care potrivit alin. (6^1) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator.

Achizitii si livrari intracomunitare de la A la Z
sau Achizitii intracomunitare de la RO la UE!
CLICK AICI PENTRU DETALII


Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala. in acest sens va trebui sa depuna declaratia de mentiuni prevazuta la alin. (6).".

Prin OMFP 7/2010 nu s-au adus modificari declaratiei cod 092, fiind reglementat doar formularul cod 091 denumit "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (091)", cod MFP 14.13.01.10.11/a.

Acest formular se utilizeaza doar de catre persoanele impozabile care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in baza articolului 153, dar sunt obligate sa se inregistreze doar pentru prestarea de servicii intracomunitare sau pentru primirea unor astfel de servicii.

In concluzie, in situatia in care s-ar fi urmarit schimbarea perioadei fiscale in cazul achizitiei de prestari de servicii, din trimestru calendaristic in luna calendaristica, s-ar fi modificat prevederile OMFP 1165/2009 cu privire la vectorul fiscal cod 092.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
studii de cazachizitie intracomunitara


Data aparitiei: 22 Aprilie 2010
Autor: x

Votati articolul "Studii de caz: Achizitie intracomunitara de servicii. Se modifica perioada fiscala?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X