email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Semnare situatii financiare 2009

Legea 82/1991OMFP 1752/2005OMFP 3055/2009Codul Muncii

 

de Nicolae Nina, valabil la 28-Apr-2010

Intrebare: Bilantul aferent exercitiului financiar 2009 poate fii semnat de economist (persoana angajata cu contrat de munca in firma), sau trebuie ca aceasta persoana sa aiba functia de Director economic? Directorul economic poate fi angajat pe aceiasi functie si la o alta firma?

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Potrivit art. 10, alin. (2), (3) si (4) din Legea 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, "contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.

Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare. 

Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. 



Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. in cazul in care contabilitatea este condusa  pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale." 


Conform Ordinului 3055/2009, privind aplicarea reglemetarilor contabile armonizate cu Directiva a IV a si a VII a europeana, la Sectiunea 13 privind  Aprobarea, semnarea si publicarea situatiilor financiare   anuale avem specificat : 321 - (1) (...)
”   (2) Situatiile financiare anuale sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand:
   - numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, inscrise in clar;
   - calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana desemnata prin decizie scrisa de administrator, persoana autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania);
-    numarul de inregistrare in organismul profesional, daca este cazul. ”

Informativ acelasi lucru era specificat si in vechiul Ordin 1752/2005  abrogat de la data de 01.01.2010 prin aplicarea Ordinului 3055/2009:
Potrivit pct. 266 (2) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a patra a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 1752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, "situatiile financiare anuale au inscrise clar numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, persoana autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania), precum si numarul de inregistrare in organismul profesional, daca este cazul". 
In conformitate cu prevederile legale se completeaza si persoana  raspunzatoare de intocmirea situatiilor financiare. in cazul programului de asistenta pentru intocmirea situatiilor financiare aferente anului 2009 se specifica in mod clar ca prin alta persoana imputernicita se intelege:”orice persoana angajata, potrivit legii, care indeplineste conditiile prevazute de Legea 82/1991, republicata” (sa aiba studii economice).

Asadar orice persoana angajata cu studii economice superioare si desemnata prin decizia administratorului poate semna la intocmirea situatiilor financiare aferente anului 2009. Asadar nu trebuie neaparat sa aiba si calitatea de Director economic .
In cazul in care este Director economic, acesta ar putea  fi angajat si la alta societate , mergand  pe cumulul de functii asa cum este reglementat de Codul Muncii la art.35, insa cu respectarea adnotarilor aferente, respectiv evitarea incompatibilitatilor pentru cumulul de functii:
Art. 35. [cumulul de functii]
“(1) Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
(3) Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.”

Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 82/1991OMFP 1752/2005OMFP 3055/2009Codul Muncii


Data aparitiei: 29 Aprilie 2010

Votati articolul "Semnare situatii financiare 2009":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X