email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitii si livrari intracomunitare: 205 probleme si solutii

achizitii intracomunitarepiese de schimb

De ce documente avem nevoie pentru achizitia intracomunitara a unor piese de schimb?

Considerente generale

Prevederile de al art. 153 alin. (4)-(5) din Codul fiscal specifica:

"(4) O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 150 alin. (2) - (6). Nu sunt obligate sa se inregistreze in Romania, conform acestui articol, persoanele stabilite in afara Comunitatii care efectueaza servicii electronice catre persoane neimpozabile din Romania si care sunt inregistrate intr-un alt stat membru, conform regimului special pentru servicii electronice, pentru toate serviciile electronice prestate in Comunitate.

(5) Va solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform acestui articol, inainte de realizarea operatiunilor, persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, care intentioneaza:

a) sa efectueze o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care este obligata la plata taxei conform art. 151; sau

b) sa efectueze o livrare intracomunitara de bunuri scutita de taxa.

Inregistarea in scop de TVA

Astfel, societatea din comunitate are obligatia inregistrarii in scopul de TVA in Romania. Din punct de vedere declarativ se datoreaza absolut aceleasi obligatii ca si un platitor de TVA rezident in Romania. Dintre cele mai importante declaratii, fara insa a fi limitative, amintim: decontul de TVA (300), declaratia recapitulativa privind livrari si achizitii intracomunitare (390), declaratia privind livrarile pe teritoriul national (394), dupa caz declaratia intrastat. Organizarea evidentei contabile se va face pentru justificarea operatiilor in scop de TVA, respectiv, inregistrare intrari de bunuri, livrari, intocmirea jurnalelor de vanzari si cumparari, etc.

Inregistrarea prin reprezentat fiscal

In ce priveste optiunea inregistrarii printr-un reprezentat fiscal, acesta este stabilita de art.153 alin. (6) din codul fiscal, ce stabileste: Persoana impozabila stabilita in Comunitate, dar nu in Romania, care are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, poate, in conditiile stabilite prin norme, sa isi indeplineasca aceasta obligatie prin desemnarea unui reprezentant fiscal. Persoana impozabila nestabilita in Comunitate care are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania este obligata, in conditiile stabilite prin norme, sa se inregistreze prin desemnarea unui reprezentant fiscal.

Astfel se retine ca potrivit normelor metodologice de aplicare a acestui articol poate fi reprezentant fiscal, orice platitor de TVA rezident in Romania, indiferent de forma de organizare. Acesta va obtine de la autoritatea fiscala un al cod fiscal de TVA altul decat ce propriu. In baza acestuia va efectua toate obligatiile de raportare si plata pentru societatea din Germania, pentru activitatile efectuate in numele acesteia si va organiza evidenta contabila in scopul justificarii sumelor in cazul controlului.

Sursa: Achiz itii si livrari intracomunitare. Cele mai controversate 205 probleme si solutii

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
achizitii intracomunitarepiese de schimb


Data aparitiei: 20 Mai 2010

Votati articolul "Achizitii si livrari intracomunitare: 205 probleme si solutii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X