email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitii intracomunitare servicii. Regim fiscal

achizitii intracomunitareCodul fiscalTVAdeclaratia 300decont TVAdeclaratia 390

 

de Georgeta Serban Matei, valabil la 26-Mai-2010

Intrebare: Societatea noastra platitoare de TVA, cu sediul social in Romania, primeste o factura (prestari servicii pubilictate) de la o socieate platitoare de TVA cu sediul social in Anglia. Va rog sa ma ajutati in rezolvarea d.p.v. fiscal si declarativ a acestei spete.

Raspuns: Pentru firma dvs. din Romania, operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii care se supune regimului de taxare inversa in baza prevederilor articolului 133 alineatul 2 conform caruia locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul, respectiv firma dvs. Serviciul este impozabil in Romania in conditiile in care:

-    firma dvs. a comunicat prestatorului din Anglia codul sau de inregistrare in scopuri de TVA, valabil emis de catre autoritatile fiscale din Romania;
-    prestatorul a considerat serviciul neimpozabil in Anglia, convins fiind de faptul ca serviciul prestat se utilizeaza de catre firma dvs. la sediul activitatii economice din Romania sau la alte sedii fixe situate pe teritoriul oricarui alt stat, dar nu in Anglia.

In calitate de beneficiar al serviciilor intracomunitare, pentru serviciul achizitionat, firma dvs. din Romania are urmatoarele obligatii contabile si fiscale d.p.d.v. al TVA:  

1.    sa impoziteze serviciul primit prin aplicarea regimului de taxare inversa materializat prin formula contabila:


4426                               = 4427                              28.239
"TVA deductibila"           "TVA colectata"

2.    sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari, corespunzator rulajului debitor al contului 4426 "TVA deductibila". 

Valoarea serviciului prestat se inscrie in lei, la cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii.  Jurnalul pentru  cumparari se completeaza cu  informatii referitoare la  baza de impozitare a TVA si TVA deductibila pentru care se exercita dreptul de deducere a TVA daca serviciul este aferent activitatii economice pentru care beneficiarul este autorizat. 

Pentru asigurarea concordantei dintre raportarea fiscala efectuata prin decontul de TVA si evidenta fiscala, este recomandabila inregistrarea operatiunii de achizitie intracomunitara de servicii si prin jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427 "TVA deductibila".

3.    sa raporteze fiscal operatiunea prin declaratia 390 denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"

Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza cu simbolul A care reprezinta "achizitii intracomunitare de servicii" prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei in baza art. 150 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.  Pentru aceste servicii ,  exigibilitatea de taxa ia nastere  la data emiterii  facturii de catre prestator.  Daca beneficiarul nu primeste factura de la furnizor pana pe data de 15 a lunii urmatoare prestarii serviciului, acesta are obligatia de emitere a autofacturii.
 
4. sa raporteze  serviciul achizitionat  de la  prestatorul din Anglia,  persoana impozabila stabilita intr-un stat membru  prin decont TVA (declaratia 300 "Decont de TVA"). Raportarea se efectueaza in baza  informatiilor preluate din jurnalul pentru vanzari si jurnalul pentru cumparari .  Decontul de TVA  se completeaza la  urmatoarele randuri
•Â Â Â  la randul 7   denumit   "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din  Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), " cu preluarea sumei la:    
-    randul 7.1  denumit  "Achizitii de servicii intracomunitare  pentru care  beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" ;
-    randul 7.1.1. deoarece   prestatorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc prestarea  intracomunitara.
    Suma TVA   se preia din rulajul creditor al contului 4427 "TVA colectata";
•Â Â Â  randul 19 cu preluarea sumei la:    
-    randul 19.1;
-    randul 19.1.1 . 
     Suma TVA se preia din rulajul debitor  al contului 4426 "TVA deductibila". ....DETALII CLICK AICI 

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
achizitii intracomunitareCodul fiscalTVAdeclaratia 300decont TVAdeclaratia 390


Data aparitiei: 01 Iunie 2010

Votati articolul "Achizitii intracomunitare servicii. Regim fiscal":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X