email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxe, Impozite, Contabilitate

taxeimpozitecontabilitate

Termenele de prescriptie si consecintele economice si fiscale
expert contabil si auditor Elena Ionescu

Prescriptia reprezinta acel mecanism de sanctionare a persoanelor care nu isi exercita drepturile recunoscute intr-un anumit interval prevazut de lege. Prescriptia nu este o sanctiune in sensul obisnuit, ci consta in lipsa concursului statului in vederea exercitarii dreptului prescris.

In categoria persoanelor intra persoanele fizice si juridice in general, dar si statul, fata de care prescriptia opereaza in egala masura.

Reglementarea generala a prescriptiei este realizata in Decretul nr. 167/1958 privind prescriptia extinctiva. Alaturi de acest act normativ, in activitatea unei societati comerciale trebuie avute in vedere si alte reglementari privind prescriptia.

Atentie!
Astfel, sunt stabilite termene de prescriptie in materie fiscala in Codul de procedura fiscala, dar si in domeniul contraventional in Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Urmarirea efectelor prescriptiei asupra ...pentru articolul complet aici

 

 


Tratamentul fiscal al diferentelor de curs in cazul achitarii creantelor in lei in functie de evolutia unei valute
expert contabil si auditor Elena Ionescu

Potrivit reglementarilor contabile, la fiecare data a bilantului, elementele monetare exprimate in valuta trebuie evaluate si raportate utilizand cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

In categoria elementelormonetare se includ disponibilitatile, acreditivele, depozitele bancare, creantele si datoriile in valuta.

Diferentele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, intre cursul de la data inregistrarii sau de la data la care au fost raportate in situatiile financiare anterioare si cursul de schimb de la data incheierii exercitiului financiar se inregistreaza la venituri sau cheltuieli financiare, dupa caz.

Contul in care se inregistreaza diferentele nefavorabile de curs valutar este 665 „Cheltuieli din diferente de curs valutar“.

In debitul acestui cont se inregistreaza in principal:

 diferentele nefavorabile de curs valutar rezultate in urma evaluarii creantelor in valuta la inchiderea exercitiului financiar;
 diferentele nefavorabile de curs valutar rezultate in urma evaluarii datoriilor in valuta la inchiderea exercitiului financiar;
 diferentele nefavorabile de curs valutar rezultate din evaluarea la inchiderea exercitiului financiar a disponibilitatilor bancare in valuta, a disponibilitatilor in valuta existente in casierie, precum si a altor valori de trezorerie in valuta;
 diferentele nefavorabile de curs valutar, rezultate in urma evaluarii creantelor in valuta la inchiderea exercitiului financiar (.... 411, 413, 418, 461...pentru articolul complet aici

 

 


Atentie la activul net!
avocat doctor Andrei Savescu

Monitorizarea activului net al societatilor comerciale este o permanenta preocupare a asociatilor/actionarilor, pre cum si a administratorilor. De ce este important activul net? Care este limita minima sub care activul net nu trebuie sa scada? Care sunt consecintele scaderii acestuia sub li mita minima?

1. Reguli privind infiintarea societatilor comerciale
In vederea efectuarii de acte de co mert, persoanele fizice si persoanele juridice se pot asocia si pot constitui societati comerciale. Societatile co merciale cu sediul in Romania sunt persoane juridice romane.

Societatile comerciale se pot constitui in una dintre urmatoarele forme:

a) societate in nume colectiv;
b) societate in comandita simpla;
c) societate pe actiuni;
d) societate in comandita pe actiuni;
e) societate cu raspundere limitata.

Obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social.
Asociatii in societatea in nume colectiv si asociatii coman ditati in societatea in comandita simpla sau in comandita pe actiuni raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale. Creditorii societatii ...pentru articolul complet aici

 

 

Corectarea erorilor contabile – in conformitate cu prevederile O.M.F.P. nr. 3.055/2009 –
expert contabil auditor Irina Coma


In cursul activitatilor economice desfasurate de societatile comerciale, din diverse motive, pot exista situatii in care anu mite evenimente si operatiuni nu au fost inregistrate in contabilitate la momentul efectuarii lor sau au fost inregistrate eronat, conducand la inregistrarea si ra por tarea unui rezultat gresit.

Corectarea erorilor contabile se efectueaza in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009.

Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.

Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
Astfel, conform pct. 63 din Reglementarile contabile confor me cu Directivele europene aprobate prin ordinul mentionat, corectarea erorilor din exercitiile financiare pre cedente, constatate in exercitiul financiar curent, in con tabilitate se efectueaza pe seama ...pentru articolul complet aici

 

 

Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
Astfel, conform pct. 63 din Reglementarile contabile confor me cu Directivele europene aprobate prin ordinul mentionat, corectarea erorilor din exercitiile financiare pre cedente, constatate in exercitiul financiar curent, in con tabilitate se efectueaza pe seama ...pentru articolul complet aici

 

 

 

 


NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxeimpozitecontabilitate


Data aparitiei: 18 Iunie 2010

Votati articolul "Taxe, Impozite, Contabilitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X