email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consiliul Fiscal: Cele 5 nominalizari au fost trimise Parlamentului

consiliul fiscal

 

Academicianul Lucian Albu, Razvan Stanca (economist principal BNR), profesorul universitar Tatiana Mosteanu (decan in cadrul ASE), Silviu Seitan (Institutului Bancar Roman) si Gabriel Mateescu (Asociatia Romana a Bancilor) sunt propunerile inaintate de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, conducerii Parlamentului pentru cei cinci membri ai Consiliului Fiscal.

Comisiile de buget-finante se vor reuni luni in sedinta comuna pentru audierea celor cinci membri nominalizati, acestia urmand sa fie votati in sedinta de plen reunit, programata martea viitoare.

•Cine sunt membrii Consiliului?

Razvan Stanca este economist principal Directia Studii si Publicatii, BNR. Autor a numeroase lucrari de specialitate.

Tatiana Mosteanu este decanul facultatii de Finante, asigurari, banci si burse de valori. Doctor in economie din 1983. A lucrat timp de doi ani pentru banca Mondiala.

Silviu Seitan - Doctor in economie, absolvent ASE – Bucuresti, Facultatea de Relatii Economice Internationale, promotia 1997; Experienta in cercetare 4 ani; Coautor si coordonator proiecte de cercetare INCE, ICFM (CCFM), coautor doua granturi; autor, coautor lucrari publicate la CIDE si editura Expert;

Lucian-Liviu Albu, 58 de ani, directorul Institutului de Prognoza Economica, membru corespondent al Academiei Romane la Sectia de Stiinte Economice, Juridice si Sociologie. El este profesor asociat de econometrie, macroeconomie si prognoza la ASE-DOFIN si are 28 de ani in cercetare economica academica in tara si in alte universitati din Anglia, Belgia, Franta, SUA.

Gabriel Mateescu, Vicepresedinte executiv financiar Alpha Bank.

Potrivit legii, fiecare membru al Consiliului trebuie sa aiba studii universitare economice, o buna reputatie si experienta de minimum 5 ani in domeniul politicilor economice, bugetare sau financiare. Din Consiliul Fiscal nu pot face parte persoane care cu doi ani inainte de nominalizare au detinut o functie de demnitate publica in Guvern, au fost membri ai Parlamentului Romaniei ori Parlamentului European sau au avut functii de conducere intr-un partid politic.

•Cine poate face parte din Consiliul Fiscal si cu ce se va ocupa noua structura?

Accesul in Consiliu va fi interzis si persoanelor cu rude de pana la gradul II care detin astfel de functii. Consiliul va fi numit de catre presedintele Academiei Romane, in urma avizului Parlamentului, pe o perioada de cinci ani si nu pot fi realesi. Persoanele nominalizate pentru a face parte din Consiliu vor fi audiate de comisiile parlamentare de buget-finante si votate de plenul Parlamentului, care va transmite acceptul catre presedintele Academiei.

Membrii Consiliului nu vor primi instructiuni de la autoritati publice sau alte institutii. Pe perioada mandatului, membrii Consiliului Fiscal nu pot accepta functii de demnitate publica in Guvern, nu pot deveni parlamentari si nici nu pot avea rude de pana la gradul II in aceste structuri, nu pot fi functionari publici si nici membri in consilii de administratie, directori executivi, cenzori sau auditori ai companiilor nationale. Presedintele Consiliului va raspunde in fata Parlamentului pentru corectitudinea si acuratetea analizelor si recomandarilor.

El va primi o indemnizatie lunara la nivelul celei de secretar de stat, iar vicepresedintele va fi remunerat cu o indemnizatie similara celei acordate unui subsecretar de stat. Ceilalti membri ai Consiliului vor primi o indemnizatie de sedinta de 10% din indemnizatia presedintelui, dar nu mai mult de 20% lunar in cazul in care au participat la doua sau mai multe sedinte lunare.

Consiliul va avea ca atributii principale analiza si elaborarea de opinii si recomandari asupra prognozelor macroeconomice si bugetare, evaluarea performantelor fiscal-bugetare ale Guvernului, analiza si elaborarea de recomandari asupra legilor bugetare si altor legi cu impact asupra volumului cheltuielilor bugetare inainte de avizul Executivului, transmiterea de informatii, in urma solicitarii scrise, catre presedintele tarii, sefii celor doua camere parlamentare, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedintele Curtii de Conturi si comisiile parlamentare.

Consiliul Fiscal va putea solicita informatii, documente sau date relevante chiar daca acestea sunt clasificate. Pana la sfarsitul lunii martie a fiecarui an, Consiliul va elabora un raport anual privind derularea politicii fiscal-bugetare.

In urma votului din plenul Parlamentului, presedintii comisiilor de buget-finante vor transmite presedintelui Academiei Romane numele persoanelor acceptate pentru a face parte din Consiliul Fiscal.

"Legea responsabilitatii fiscal-bugetare asumata de Guvern in Acordul cu FMI prevede infiintarea unui Consiliu Fiscal ca si o autoritate independenta, compusa din cinci membri cu experienta in domeniul politicilor macroeconomice si bugetare, care va sprijini activitatea Guvernului si Parlamentului in cadrul procesului de elaborare si derulare a politicilor fiscal-bugetare", se arata in documentul semnat de ministrul Finantelor.

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
consiliul fiscal


Data aparitiei: 23 Iunie 2010

Votati articolul "Consiliul Fiscal: Cele 5 nominalizari au fost trimise Parlamentului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X