email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila: mijloace de transport si taxele locale aferente

Monografie contabilatransporttaxe locale

 

Monografie contabila in cazul achizitiei, folosintei de mijloace de transport si taxele locale aferente

In cele ce urmeaza vom trece in revista modalitatile de intrare in gestiune a mijloacelor de transport ce pot servi in cadrul unei companii la transportul de persoane, marfuri sau ca masini utilitare, a regimului fiscal, decontarea, amortizarea si respectiv iesirea din gestiune a acestora.

Intrarea imobilizarilor in patrimoniu

- Vehicule obtinute din productie proprie:

2133 = 722

„Mijloace de transport” „Venituri din productia de imobilizari corporale”

- Vehicule achizitionate de la terti:

% = 404

„Furnizori de imobilizari”

2133

„Mijloace de transport”

4426

„TVA deductibila”

- Primire mijloc fix prin donatie:

2133 = 133

„Mijloace de transport” „Donatii pentru investitii”

- Aport la capitalul social al unui asociat cu un mijloc fix:

2133 = 456

„Mijloace de transport” „Decontari cu asociatii privind capitalul”

Achizitia unui vehicul prin leasing financiar

In acest sens se impune indeplinerea conditiilor, conform definitiei din Codul fiscal la art. 7, alin. 1, punctul 7.

Contractul de leasing financiar este orice contract de leasing care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:

a) Riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului la momentul la care contractul de leasing produce efecte.

b) Contractul de leasing prevede expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul leasingului catre utilizator la momentul expirarii contractului.

CLICK AICI

c) Utilizatorul are optiunea de a cumpara bunul la momentul expirarii contractului, iar valoarea reziduala exprimata in procente este mai mica sau egala cu diferenta dintre durata normala de functionare maxima si durata contractului de leasing, raportata la durata normala de functionare maxima, exprimata in procente.

d) Perioada de leasing depaseste 80% din durata normala de functionare maxima a bunului care face obiectul leasingului. In intelesul acestei definitii, perioada de leasing include orice perioada pentru care contractul de leasing poate fi prelungit.

e) Valoarea totala a ratelor de leasing, mai putin cheltuielile accesorii, este mai mare sau egala cu valoarea de intrare a bunului.

- Intrarea mijlocului de transport in gestiune la valoarea din contract:

2133 = 167

„Mijloace de transport” „Alte imprumuturi si datorii asimilate”

- Facturare avans leasing:

% = 404

„Furnizori de imobilizari”

167

„Alte imprumuturi si datorii asimilate”

4426

„TVA deductibila”

- Facturare Rata 1 de leasing:

% = 404

„Furnizori de imobilizari”

167

„Mijloace de transport”

666

„Cheltuieli privind dobanzile”

668

„Alte cheltuieli financiare” (pentru diferentele intre cursul istoric si cursul de facturare)

4426

„TVA deductibila”

In cazul contractului de leasing financiar, indiferent ca este extern (in valuta) sau intern sub forma datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, fiind asimilate elementelor exprimate in valuta, avem ca noutate incepand cu anul 2010 potrivit Ordinului nr. 3.055/2009, obligativitatea reevaluarii lunare a acestor datorii la cursul BNR publicat in ultima zi bancara din luna in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.

Dreptul de folosinta a mijloacelor fixe de tipul vehiculelor fara a genera intrarea lor in patrimoniul beneficiarului

In aceasta situatie se incadreaza contractul de leasing operational care este definit in Codul fiscal la art. 7, alin. (1), punctul 8:

Contractul de leasing operational este orice contract de leasing incheiat intre locator si locatar, care transfera locatarului riscurile si beneficiile dreptului de proprietate, mai putin riscul de valorificare a bunului la valoarea reziduala, si care nu indeplineste niciuna dintre conditiile prevazute la pct. 7, lit. b)-e); riscul de valorificare a bunului la valoarea reziduala exista atunci cand optiunea de cumparare nu este exercitata la inceputul contractului sau cand contractul de leasing prevede expres restituirea bunului la momentul expirarii contractului.

Aceasta operatiune consta practic in inchirierea vehiculului de la o societate specializata de leasing, fapt ce se reflecta si in monografia contabila privind inregistrarea leasingului operational.

- Inregistrare factura leasing operational:

% = 401

„Furnizori”

612

„Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile”

4426

„TVA deductibila”

O alta modalitate de folosinta a mijloacelor fixe de tipul vehiculelor este contractul de comodat.

Contractul de comodat se defineste ca fiind un contract prin care una dintre parti, numita comodant, transmite in folosinta temporara si gratuita unei alte parti, denumite comodatar, un bun determinat cu obligatia ca aceasta din urma sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului.

Particularitatea acestui contract este de a oferi dreptul de folosinta in mod gratuit fara a genera astfel, efecte fata de proprietar (comodant). Incheierea unui contract de comodat confera comodatarului si dreptul de deducere a cheltuielilor cu intretinerea si reparatiile, respectiv combustibilul utilizat pentru bunul ce face obiectul contractului.

Impozite si taxe locale privind mijloacele de transport
                                                                              CLICK AICI

Trebuie avut in vedere ca orice persoana care dobandeste/instraineaza un mijloc de transport sau isi schimba domiciliul/sediul/punctul de lucru, are obligatia de a depune o declaratie fiscala cu privire la mijlocul de transport la departamentul specializat al autoritatii administratiei publice locale din raza sa teritoriala in termen de 30 de zile, inclusiv de la modificarea survenita. Prin declaratia fiscala se stabileste si suma aferenta impozitului anual pentru mijlocul de transport.

Referitor la impozitare, orice persoana care are in proprietate un mijloc de transport care trebuie inmatriculat in Romania datoreaza un impozit anual pentru mijlocul de transport Acest impozit se plateste la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale unde persoana isi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, dupa caz.

In cazul unui mijloc de transport care face obiectul unui contract de leasing financiar, pe intreaga durata a acestuia, impozitul pe mijlocul de transport se datoreaza de.... CONTINUA CLICK AICI 

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Monografie contabilatransporttaxe locale


Data aparitiei: 25 Iunie 2010

Votati articolul "Monografie contabila: mijloace de transport si taxele locale aferente":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X