email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila privind transportul intracomunitar

Monografie contabilatransportul intracomunitar

 

Monografie contabila privind transportul intracomunitar

Cazul I

Societatea „X” din Romania (inregistrata in scopuri de TVA in Romania) presteaza servicii de transport de bunuri pentru societatea „Y” din Franta, pe ruta Timisoara – Marsilia. Beneficiarul „Y” a furnizat transportatorului „X” codul sau de inregistrare in scopuri de TVA din Franta. Aplicand regula generala de la art. 133, alin. (2), lit. c), Cod fiscal, transportul intracomunitar de bunuri are loc in Romania, intrucat locul de plecare este in Romania.

Deoarece beneficiarul a comunicat codul sau de TVA din Franta, transportatorului i se aplica exceptia prevazuta la art. 133, alin. (2), Cod fiscal si se considera ca transportul intracomunitar de bunuri are loc in Franta.

Exceptia se poate extinde si in situatia in care beneficiarul era inregistrat in scopuri de TVA, in Franta si in Germania, si furniza transportatorului codul de inregistrare din Germania. Prin aplicarea exceptiei prevazute la art. 133, alin. (2), din Codul fiscal, locul transportului intracomunitar de bunuri efectuat de „X”, in acest caz, ar fi fost in Germania.

Tratament contabil si fiscal

Prestarea de servicii realizata de societatea „X” este neimpozabila in Romania, avand in vedere determinarea locului prestarii efectuate anterior, pentru care isi pastreaza dreptul de deducere conform art. 126, alin. (9), lit. b), Cod fiscal.

Din punct de vedere contabil, facturarea serviciului de transport de catre societatea „X” se reflecta astfel:

4111 = 704
„Clienti” „Venituri din servicii prestate”

Detalii Click Aici

Incepand cu anul 2010, serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133, alin. (2), din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Comunitatii, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa conform prevederilor art. 1564 din Codul fiscal, daca nu beneficiaza de o scutire de taxa. Persoanele impozabile care presteaza astfel de servicii si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art. 153 si 1531, din Codul fiscal.

Cazul II

Societatea „A” din Italia (inregistrata in scopuri de TVA in Italia) transporta bunurile pentru „B” din Romania (inregistrata in scopuri de TVA in Romania).

Beneficiarul din Romania comunica codul de inregistrare in scopuri de TVA in Romania transportatorului din Italia.

In cazul serviciilor pentru care se aplica prevederile art. 133, alin. (2), din Codul fiscal, prestate de persoane impozabile stabilite in Romania, atunci cand beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, si serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau un sediu fix, aflat in alt stat membru decat Romania, prestatorul trebuie sa faca dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in Comunitate.

Se considera ca aceasta conditie este indeplinita atunci cand beneficiarul comunica prestatorului o adresa a sediului activitatii economice, sau, dupa caz, a unui sediu fix, din Comunitate, precum si un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, inclusiv in cazul persoanelor juridice neimpozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA.

Se considera ca prestatorul a actionat de buna credinta, in ceea ce priveste stabilirea faptului ca beneficiarul sau este o persoana impozabila, atunci cand a obtinut confirmarea validitatii codului de TVA atribuit beneficiarului sau de autoritatile fiscale din alt stat membru prin intermediul procedurilor de securitate existente la nivel comunitar.

Daca beneficiarul, care este stabilit in alt stat membru decat Romania, nu comunica un cod valabil de TVA, si/sau prestatorul nu obtine confirmarea validitatii codului de TVA al clientului sau, se va considera ca prestarea de servicii este realizata catre o persoana neimpozabila, aplicandu-se celelalte reguli prevazute de art. 133, in functie de natura serviciului.

In acest caz, transportul bunurilor de la Roma la Timisoara nu are loc in Italia, unde este locul de plecare, ci in Romania, in statul membru care a atribuit codul de TVA furnizat de „B”, aplicandu-se regula prevazuta la art. 133, alin. (2), din Codul fiscal.

Tratament contabil si fiscal

Beneficiarul va impozita operatiunea prin taxare inversa, avand in vedere obligatiile instituite prin art. 150, alin. (2), coroborate cu art. 157, alin. (2), Cod fiscal.

In acest sens, beneficiarul va evidentia TVA prin nota contabila 4426 „TVA colectata” = 4427 „TVA deductibila”, inregistrand operatiunea in decont atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila ( rd. 6 si rd. 16), concomitent cu evidentierea in jurnalul de cumparari/vanzari.

Servicii de intermediere a serviciilor de transport intracomunitar

Societatea „X” din Romania (inregistrata in scopuri de TVA in Romania) asigura serviciile de transport pentru “Y” din Italia (inregistrat in scopuri de TVA in Italia).

Societatea „X” transporta bunurile de la Timisoara la Roma. Transportul este efectuat cu trenul de la Timisoara pana la o gara din Roma, unde bunurile sunt descarcate si incarcate intr-un autocamion in vederea transportarii lor la sediul societatii „Y”.

Societatea „X” solicita unui intermediar „Z“ (societatea lui inregistrata in scopuri de TVA in Italia) sa contracteze o societate specializata in descarcarea marfurilor din vagoanele de cale ferata.

Tratamentul contabil si fiscal – art. 133, alin. (5), lit. a), Cod fiscal

Regula generala: locul in care este efectuata operatiunea principala in conformitate cu prevederile prezentului titlu, in cazul serviciilor prestate de un intermediar care actioneaza in numele si in contul altei persoane si beneficiarul este o persoana neimpozabila;

Consecinte

Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru serviciile constand in activitati accesorii transportului, precum incarcarea, descarcarea, manipularea si servicii similare acestora, servicii constand in lucrari asupra bunurilor mobile corporale si evaluari ale bunurilor mobile corporale, servicii de transport de bunuri efectuate in Romania, cand aceste servicii sunt prestate catre o persoana impozabila nestabilita pe teritoriul Comunitatii, locul prestarii se considera a fi in Romania daca utilizarea si exploatarea efectiva a serviciilor au loc in Romania.

Deoarece serviciul accesoriu de descarcare/incarcare are loc in Italia, si locul serviciului prestat de.....CONTINUA CLICK AICI

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Monografie contabilatransportul intracomunitar


Data aparitiei: 13 Iulie 2010

Votati articolul "Monografie contabila privind transportul intracomunitar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X