email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri care nu sunt asimilate salariilor

Intrebare:

Societatea are in patrimoniu un remorcher fluvial. Celor 5 salariati care lucreaza pe acest remorcher patronul le acorda o suma zilnica considerand-o norma de hrana. As dori sa stiu ce lege reglementeaza aceste venituri care nu sunt asimilate salariilor si in ce conditii sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Societatea are ca obiect de activitate si exploatarea forestiera. Salariatii nu au un loc permanent de munca si isi desfasoara activitatea in localitati diferite, in functie de masa lemnoasa aflata in exploatare in luna respectiva. Acestor salariati li se acorda indemnizatii zilnice de delegare sau detasare. As dori sa stiu in ce conditii aceste venituri care sunt asimilate salariilor sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Raspuns: (dat in februarie 2005)

I. Cadrul legislativ referitor la plafonul valoric stabilit pentru alocatia de hrana zilnica pentru personalul navigant si auxiliar imbarcat pe nave este reglementat de Hotararea Guvernului nr.173/1998. In ceea ce priveste regimul fiscal al alocatiei de hrana zilnice precizam faptul ca aceasta este deductibila la calculul profitului impozabil in limita nivelului caloric stabilit de acest act normativ.

Totodata, in anexa 3 din Hotararea Guvernului nr. 173/1998, se mentioneaza ca acest nivel poate fi depasit la solicitarea persoanei fizice cu conditia ca aceasta sa suporte cheltuielile suplimentare. Astfel, in conditiile in care alocatia de hrana zilnica acordata depaseste nivelul aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 173/1998, cheltuielile cu suma ce depaseste acest nivel reprezinta cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil numai daca aceste sume sunt impozitate la nivelul persoanei fizice.

II. Referitor la cheltuielile de deplasare, detasare precizam urmatoarele:

a) - pentru deplasarea salariatilor in interesul serviciului in alte localitati se poate acorda indemnizatie pentru deplasare. Regimul fiscal al acestor cheltuieli este reglementat de art. 21 alin.(3) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Conform acestor prevederi, suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in tara, este deductibila la calculul profitului impozabil in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, in cazul in care contribuabilul realizeazã profit in exercitiul curent si/sau din anii precedenti. In cazul in care persoana juridica realizeaza pierdere in exercitiul curent si/sau din anii precedenti, cheltuielile de transport, cazare si indemnizatia acordata salariatilor sunt limitate la nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, respectiv la nivelul stabilit prin H.G. 543/1995 privind drepturile banesti ale salariatilor institutiilor publice si regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) referitor la cheltuielile de detasare, precizam faptul ca, in conformitate cu prevederile art. 47 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea. Daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea.

Prin urmare, din punct de vedere fiscal, indemnizatia de detasare acordata de angajatorul care a dispus detasarea salariatului, reprezinta cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil, in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, numai in situatia in care sunt respectate prevederile privind detasarea, reglementate de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 01 Martie 2006

Votati articolul "Venituri care nu sunt asimilate salariilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X