email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nu uitati: contributiile pentru drepturi de autor sau PFA trebuie achitate pana pe 25 august

impozit drepturi autorpfa

 

Un numar de circa 650.000 de romani, care activeaza pe PFA sau sunt remunerati pe drepturi de autor, sunt obligati sa plateasca pana pe 25 august contributiile sociale aferente castigurilor din luna iulie, a declarat pentru incont.ro Gabriel Biris, unul dintre cei mai cunoscuti experti in fiscalitate, partener fondator la casa de avocatura Biris Goran.

 Potrivit lui Biris (foto), cei platiti pe drepturi de autor sau pe PFA, care nu se incadreaza in categoriile exceptate, vor trebui sa plateasca pana la 25 august contributii la asigurari sociale, somaj si sanatate in total 16,5% din venitul net (venituri minus cheltuieli), fara ca venitul net sa poata depasi 5 salarii medii.
 
Printr-un ordin al ministrului Muncii, care va aparea in curand, vor fi publicate cele doua formulare, pe care trebuie sa le completati pentru a face platitile cerute de lege.


Cat va trebui sa platiti efectiv? Un exemplu concret:
 
Sa zicem ca primeati in fiecare luna un venit brut pentru drepturi de autor de 1.000 de lei. Pana la 30 iunie 2010, pentru cei 1.000 de lei achitati, platitorul va retinea 10% cu titlul de impozit anticipat.
 
Pana la data de 15 mai a anului viitor trebuia sa declarati venitul net obtinut. Aveati dreptul la o cota de cheltuieli forfetare de 40%, deci impozitul datorat era, de fapt, 9,6%. Cum vi s-a retinut 10%, diferenta este de de 0,4%, iar Fiscul trebuia sa vi-i dea inapoi.
 


Astfel, pe net ajungeati sa castigati 904 lei lunar.
 
De la 1 iulie 2010, lucrurile se schimba semnificativ. Platitorul de drepturi de autor va opreste in continuare 10% , dar, ca autor, va trebui sa declarati si sa platiti lunar contrubutii sociale de 16,5%, din care 10,5% CAS, 0,5% la somaj, 5,5% CASS - sanatate, calculate la venitul net, care acum nu mai este 60% din brut, ci 80% deoarece cota de cheltuieli forfetare vi se diminueaza de la 40% la 20%.
 
La  venitul net de 800 de lei rezultat, veti datora contributii de 16,5%, deci 132 de lei.
 
Dupa regularizarea de pe 15 mai anul urmator, aveti de platit inca 28 de lei  (800x(16-10)%).
 
Costul suplimentar este de 164 de lei, deci venitul net va fi de 736 de lei.
 
La PFA, situatia este exact la fel pentru fiecare leu castigat dupa data de 1 iulie 2010.
 
"Nu stiu cum spune statul ca vrea sa reduca din cheltuielile administrative, in conditiile in care numai pentru drepturi de autor, cel putin 50.000 de oameni vor trebui sa depuna doua noi declaratii lunar si asta inseamna intr-un an 1,2 milioane de declaratii care trebuie sa fie primite, procesate si verificate de catre  autoritati in fiecare an ", a punctat Gabriel Biris.
 
Potrivit expertului in fiscalitate, alte circa 600.000 de PFA-uri vor trebui sa depuna la randul lor aceste doua declaratii lunar, deci numarul declaratiilor suplimentare ar putea fi de peste 10 milioane!
 
"Nu stiu cum va fi si daca s-au gandit la cum va functiona tot sistemul asta, cozi la ghisee, aglomeratie la trimiteri prin posta samd. Cine primeste declaratiile? Cine le proceseaza? etc.", a continuat partenerul fondator al casei de avocatura Biris Goran.
 
Care sunt solutiile de optimizare fiscala?
 
Intrebat cum comenteaza decizia anumitor angajatori de a trece toate veniturile pe cartea de munca si de a taia din ele semnificativ, Gabriel Biris a punctat ca, din pacate, costul fiscal al veniturilor in baza contractelor de munca este mult mai mare decat al veniturilor din drepturi de autor.
 
"Fiecare contribuabil va lua deciziile pe care le considera mai bune, in functie de situatia concreta. Sa  facem insa o comparatie: la un cost total pentru beneficiar de 1.000 de lei, 28% sunt contributiile angajatorului, ceea ce inseamna ca salariul brut este de fapt 781 de lei. Din acesta scadem 16,5% contributiile angajatului  si rezulta venit impozabil de 652 de lei. Din acesta scadem si impozitul de 16% si ajungem la  un venit net de 547 de lei, deci inseamna contributii de 45,3%. In cazul in care plata este facuta pentru un drept de autor (definit ca atare cf Legii 8/1996), venitul net este semnificativ mai mare, deci este posibil sa se renunte la contractele de munca", a explicat avocatul specializat in fiscalitate.
 
El a mai spus ca normele  "sunt o colectie de ilegalitati", pentru ca adauga sau chiar contrazic ordonanta de urgenta in a caror aplicare au fost date.
 
Potrivit expertului in fiscalitate, sunt foarte multe notiuni introduse de norme, cum ar fi: "venituri de natura profesionala" , "venit net ", "cuantum net al veniturilor", "ocazional", care sunt interpretabile si pot duce la stabilirea arbitrara de taxe de catre organele de control.
 
"Ce inseamna ocazional? Venituri ocazionale? Ce inseamna repetitiv? Cum stabilesti cine plateste si cine nu contributii? Ocazional inseamna mai mult de un semestru?", se intreaba retoric Gabriel Biris.
 
"E inacceptabil sa publici niste norme care sa creeze atata haos, atatea confuzii, care sa ridice atatea semne de intrebare chiar si pentru specialistii in fiscalitate", a punctat reprezentantul Biris Goran.
 
El a mai spus ca raportat la continutul normelor implicit, mai poti deduce si ca cei care au drepturi de autor sau sunt PFA vor avea o contributie la asigurarile sociale care le va asigura un punct de pensie cu un discount de 66% fata de cei care contribuie in mod normal, "ceea ce iarasi conduce la o inechitate".
 
"E sustenabil sa impovaram sistemul de pensii si asa deficitar cu niste oblogatii viitoare, dand acum discount-uri  uriase ?", se mai intreaba Gabriel Biris.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit drepturi autorpfa


Data aparitiei: 06 August 2010

Votati articolul "Nu uitati: contributiile pentru drepturi de autor sau PFA trebuie achitate pana pe 25 august":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X