email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tichetele de masa

tichete de masa

Intrebare:

Daca o societate a inregistrat pierdere la 31.12.2004, nu se mai pot acorda tichete de masa pe anul 2005, in conditiile in care acum are profit?

Raspuns: (dat in mai 2005) 

Potrivit dispozitiilor Legii nr. 42/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, pot primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa, suportata integral pe costuri de angajator.

Tichetele de masa se acorda in limita prevederilor bugetului de stat sau, dupa caz, ale bugetelor locale. Lunar fiecare salariat poate folosi un numar de tichete cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate.

Din punct de vedere fiscal, Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prevede ca pentru determinarea profitului impozabil cheltuielile sunt deductibile daca sunt efectuate in scopul realizarii veniturilor, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare. Astfel, incepand cu anul 2005 cheltuielile reprezentand tichetele de masa acordate in limita stabilita potrivit legii tichetelor, sunt deductibile la calculul profitului impozabil.

In anul 2004 erau deductibile la calculul profitului impozabil cheltuielile corespunzatoare tichetelor de masa pentru un numar maxim stabilit de Legea bugetului de stat, de 1.626.000 salariati in semestrul I si 1.676.000 salariati in semestrul II, acordate de catre angajatori salariatilor, in limita valorii nominale prevazuta de lege.

Pentru semestrul I al anului 2004 valoarea nominala a unui tichet era potrivit Ordinului ministrului muncii, securitatii sociale si familiei nr. 52/2004 de 61000lei, iar pentru semestrul II de 65.000lei, incepand cu luna septembrie, conform Ordinului ministrului muncii, securitatii sociale si familiei nr. 408/2004.

Pentru semestrul I 2005, valoarea unui tichet este incepand cu luna martie de 68.000lei(Ordinul nr. 33/2005).

De asemenea sunt deductibile la calculul profitului impozabil si cheltuielile corespunzatoare valorii nominale a tichetelor de masa acordate salariatilor proprii de catre angajatorii care au organizate cantine-restaurant sau bufete.

In ceea ce priveste intrebarea d-voastra referitoare la acordarea tichetelor de masa in functie de obtinerea de profit contabil, mentionam ca aceasta depinde de politica de conducere promovata de firma d-voastra. Nu exista un act normativ care sa reglementeze aceasta problema.

Estein vigoare Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2001 privind intarirea disciplinei economico-financiare, aprobata prin Legea nr. 59/2002. La art. 1 al Ordonantei se prevede ca regiile autonome, societatile si companiile nationale si societatile comerciale la care statul sau o unitate administrativ - teritoriala este actionar majoritar sunt denumite agenti economici.

Art. 15 din O.U.G. nr. 79/2001, se adreseaza angajatorilor care au inregistrat obligatii bugetare neachitate la scadenta si pentru care au obtinut inlesniri la plata acestora. In cazul in care agentii economici, asa cum sunt definiti de ordonanta, nu-si achita obligatiile bugetare pentru care au obtinut inlesniri sau pierd aceste inlesniri, nu pot acorda tichete pentru perioada in care nu respecta conditiile actelor normative prin care li s-au acordat aceste facilitati.

Legea fiscala, respectiv Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, nu recunoaste cheltuielile cu tichetele de masa acordate salariatilor, in conditiile in care o societate are obligatii bugetare restante.

In cazul prezentat de d-voastra, cheltuielile inregistrate cu tichetele de masa, sunt deductibile la calculul profitului impozabil, daca sunt acordate in conditiile Legii tichetelor si daca sunt respectate si prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2001.

Succint, in trimestrul I 2005 operatiunea de aprovizionare, utilizare si descarcare a gestiunii de tichete, se face astfel:

Se inregistreaza valoarea facturii care reprezinta valoarea tichetelor de masa achizitionate de la unitatile emitente:

% = 401 Furnizori - 8.228.000lei

5328 Alte valori 6.800.000

628 Alte servicii 1.200.000

4426 T.V.A. deductibila 228.000

Se inregistreaza plata facturii:

401 Furnizori = 5121 Conturi la banci in lei 8.000.000lei

Se inregistreaza valoarea nominala a tichetelor de masa distribuite salariatilor si trecerea valorii acestora pe costuri:

604 Cheltuieli privind = 5328 Alte valori 6.800.000

materialele nestocate

Considerand ca aveti venituri din vanzarea marfurilor de 5.000.000lei si cheltuieli cu marfurile de 3.000.000lei, profitul impozabil se calculeaza:

5.000.000 - (1.200.000 + 6.800.000 + 3.000.000) = 5.000.000 - 11.000.000 = -6.000.000

Rezulta o pierdere de 6.000.000 lei care este o pierdere fiscala recunoscuta.

Daca la finele anului 2004 ati inregistrat pierdere contabila, aceasta nu influenteaza deductibilitatea cheltuielii de 6.800.000lei din trimestrul I 2005 si nici nu interzice acordarea acestora.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete de masa


Data aparitiei: 01 Martie 2006

Votati articolul "Tichetele de masa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X