email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intreprindere familiala. Cum se va plati CAS, somaj si sanatatea?

intreprindere familialacontributii socialaOUG 58/2010OUG 44/2008contributii individuale

 

de Gabriela Chirazof, valabil la 24-Aug-2010

Intrebare: Cum se va plati CAS, somajul si sanatatea pentru o intreprindere familiala care are 3 membri si care lunar are venituri de 1500 lei? Se plateste la acest venit? Se plateste pentru fiecare membru in parte? Venitul se imparte la 3 si se plateste pentru fiecare membru la valoarea venitului care ii revine? Sau se plateste la salariul minim pe economie?

Raspuns:
Intreprinderea familiala este o forma de asociere de persoane fizice, membrii ai unei familii, care nu da nastere unei persoane juridice, si care se constituie in baza OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.
 
Potrivit dispozitiilor art. 29 alin. (1) din OUG 44/2008, “Intreprinderea familiala se constituie printr-un acord de constituire, incheiat de membrii familiei in forma scrisa, ca o conditie de validitate. Acordul de constituire va stipula numele si prenumele membrilor, reprezentantul, data intocmirii, participarea fiecarui membru la intreprindere, conditiile participarii, cotele procentuale in care vor imparti veniturile nete ale intreprinderii, raporturile dintre membrii intreprinderii familiale si conditiile de retragere, sub sanctiunea nulitatii absolute.”
 
Fiecare asociat al intreprinderii familiale datoreaza impozitul pe venit in functie de participarea fiecarui membru la intreprindere.
 
Venitul net anual sau pierderea anuala realizate la nivelul asocierii se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare conform contractului de asociere/acordului de constituire.
 


Veniturile dobandite dintr-o activitate independenta desfasurata intr-o forma de asociere, constituita intre persoane fizice, care nu da nastere unei persoane juridice, precum intreprinderea familiala, intra in categoria veniturilor de natura profesionala pentru care persoanele fizice datoreaza contributii individuale obligatorii in conformitate art. III din OUG 58/2010.
 
Pentru contributiile individuale datorate potrivit OUG 58/2010, fiecare persoana fizica a intreprinderii familiale are obligatii privind declararea, calculul si plata acestora.
 
Fiecare asociat din cadrul intreprinderii familial va fi obligat sa depuna declaratii privind asigurarea in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj si sa incheie contracte de asigurare in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
 
In situatia persoanelor care realizeaza lunar venituri de natura profesionala, baza de calcul a contributiilor individuale, pentru asigurarile sociale si pentru asigurarile pentru somaj o constituie:
a) cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, din toate sursele de venit, in situatia in care acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie;
b) echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, in situatia in care cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, din toate sursele de venit, este mai mare decat echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.
 
In situatia persoanelor care nu realizeaza lunar venituri de natura profesionala, baza de calcul a contributiilor individuale o constituie:
a) cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate anual, din toate sursele de venit, in situatia in care acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie;
b) echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, in situatia in care cuantumul total brut al veniturilor de natura profesionala realizate anual, din toate sursele de venit, este mai mare decat echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.
 
In ceea ce priveste contributia pentru asigurarile sociale de sanatate in cota de 5,5%, baza lunara de calcul o constituie cuantumul net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, care este limitat la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
 
Potrivit Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010 aprobate prin HG 791/2010, obligatia initial stabilita in sarcina platitorului privind declararea, calculul, retinerea si plata contributiilor a fost transferata asupra persoanei fizice. Asadar, desi prin art. III alin. (4) din OUG 58/2010, aceste obligatii cadeau in sarcina platitorului de venit, prin normele de aplicare s-a dispus transferarea acestor obligatii pe seama persoanei fizice, platitorul de venit nemaiavand obligatii privind contributiile sociale obligatorii datorate de persoana fizica.
 
Neconcordanta care persista in Normele de aplicare ale art. III din OUG 58/2010 vizeaza modul de determinare a venitului net lunar realizat in functie de care sunt calculate contributiile individuale pentru cazuri precum cel prezentat, in care se poate vorbi de un venit net distribuit la nivelul persoanei fizice doar la sfarsitul anului fiscal.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
intreprindere familialacontributii socialaOUG 58/2010OUG 44/2008contributii individuale


Data aparitiei: 24 August 2010

Votati articolul "Intreprindere familiala. Cum se va plati CAS, somaj si sanatatea?":
Rating:

Nota: 4.23 din 5 din 30 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X