email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Statul roman permite inexplicabil preturi in euro desi...

companiieconomiepensii
Case, masini, servicii de telefonie sau bilete de avion sunt vandute in Romania in euro cu toate ca in Ungaria sau Polonia preturile sunt in forinti sau zloti. Euroizarea impiedica relansarea prin parghia dobanzilor la lei. Referinta multor companii - de la cele de telefonie mobila pana la dealerii de masini sau dezvoltatorii de locuinte - de a afisa preturile in euro, dar si practica bancherilor de a vinde agresiv credite in valuta au facut din evolutia cursului o "obsesie" pentru majoritatea romanilor.

Din cauza gradului mare de "euroizare" a economiei - care inseamna ca preturile de consum reactioneaza instantaneu la socurile pe curs - Banca Nationala nu isi poate utiliza acum politica monetara pentru a sprijini economia care nu reuseste sa iasa din recesiune, considera analistii. In conditiile in care preturile pentru cele mai importante bunuri - locuinte si autovehicule - sunt exprimate in euro, oamenii au fost impulsionati sa se imprumute tot in euro, ramanand astfel expusi fata de fluctuatiile cursului valutar.
 
Practic, BNR nu poate sa dea drumul la lichiditati in economie de teama ca va genera astfel o depreciere a cursului, care va lovi inculsiv in stabilitatea sistemului bancar. Astfel, BNR s-a vazut nevoita de-a lungul anilor sa tina in permanenta un ochi pe piata valutara, desi teoretic leul este singura moneda cu putere circulatorie in Romania.  

Daca in Ungaria Vodafone sau Orange afiseaza preturile pentru abonamente in forinti, la Bucuresti tarifele sunt exprimate nu in lei, ci in euro.

La fel se intampla si cu producatorul local de automobile Dacia, care pe site-urile din Polonia afiseaza preturi in zloti, in Ungaria in forinti, dar in Romania in euro. Pe aceasta lista pot intra hoteluri, agentiile de turism sau companiile aeriene, care au politici similare, prin care sfideaza practic existenta unei monede nationale. Inclusiv legislatia locala este permisiva, lasandu-le comerciantilor alternativa de a afisa preturile in valuta, in timp ce in Ungaria, spre exemplu, reglementarile impun afisarea preturilor in forinti. "Legea pentru Protectia Consumatorului cere indicarea preturilor in forinti maghiari, incluzand TVA si orice alte taxe sau comisioane", au precizat pentru ZF reprezentantii Ambasadei Ungariei la Bucuresti. La fel, in Polonia legea obliga comerciantii sa afiseze preturile in zloti.

"Pentru companii este cel mai usor mod sa faca hedging (sa se protejeze in fata variatiilor de curs - n. red.), punand toata presiunea pe clienti. Situatia s-ar putea rezolva daca legea le-ar impune firmelor sa incheie toate contractele in lei", apreciaza Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii. El consemna intr-o opinie publicata recent in ZF ca lipsa de reglementare impreuna cu ponderea mare a creditelor in euro fac ca economia sa fie prematur si nenecesar euroizata, "luand prizoniera flexibilitatea politicii monetare".

Sursa: MEDIAFAX.RO

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
companiieconomiepensii


Data aparitiei: 23 Septembrie 2010

Votati articolul "Statul roman permite inexplicabil preturi in euro desi...":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X