email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuielile efectuate pentru asigurarea unei mese salariatilor

Intrebare:

Se pot nregistra cheltuielile efectuate pentru asigurarea unei mese calde salariaţilor? Este deductibilă?

Răspuns: (dat in septembrie 2005)

Conform art. 21 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate n scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative n vigoare. Printre cheltuielile deductibile, integral sau limitat, prevăzute de acest articol nu se găsesc şi cheltuielile cu hrana acordate n mod curent salariaţilor de către un angajator, persoană juridică.

Pentru a beneficia de deductibilitatea acestor cheltuieli, integral sau partial, n funcţie de cuantumul lor, angajatorul le poate face pe seama tichetelor de masă, care se acordă salariaţilor, n condiţiile legii. n aceste condiţii, angajatorul va beneficia de deductibilitatea cheltuielilor cu hrana la nivelul valorii unui tichet de masă pentru fiecare zi lucrată de către fiecare angajat n parte. Conform art. 21 alin. (3) lit. e), cheltuielile reprezentnd tichetele de masă acordate de angajatori, potrivit legii, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. nsă, n cazul n care se va opta pentru reţinerea tichetelor de masa şi asigurarea hranei, recomandăm ncheierea unui acord prin care salariaţii consimt ca tichetele de masă să nu le fie distribuite, dar n schimbul acestora să primească hrana caldă din partea angajatorului. Se poate opta, de asemenea, pentru distribuirea tichetelor şi primirea acestora de către angajator la achiziţia hranei de catre salariaţi.

Aşadar, n cazul n care salariaţii beneficiază de contravaloarea cheltuielilor de hrană pe seama tichetelor de masă, acestea vor fi deductibile pentru angajator şi neimpozabile pentru salariaţi. Altfel, contravaloarea hranei fie se recuperează de la beneficiari şi angajatorul beneficiază de deductibilitate proporţional cu suma recuperată, fie se cumulează cu veniturile salariale ale fiecărui beneficiar lunar şi angajatorul beneficiază astfel de deductibilitate integral, fie acestea se suportă doar de către angajator fiind şi nedeductibile. n această ultimă situaţie, există riscul adăugării contravalorii hranei la venitul anual global al fiecărui salariat n parte. Avantajele primite n bani şi/sau n natură şi imputate salariatului n cauză nu se impozitează.

n plus, cheltuielile cu taxa pe valoarea adaugată aferente bunurilor acordate salariaţilor sub forma unor avantaje n natură, dacă valoarea acestora nu a fost impozitată prin reţinere la sursă, nu este deductibilă.

Pentru angajat, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile n bani şi/sau n natură obţinute dintr-o relaţie dependentă ce se desfăşoară n baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor sau de forma sub care ele se acordă. Conform art. 55 alin. (3) lit. b), avantajele primite n legatură cu o activitate dependentă includ, nsă nu sunt limitate, printre altele, la hrana/produsele alimentare oferită/oferite gratuit sau la un preţ mai mic dect preţul pieţei.

Contravaloarea tichetelor de masă şi a drepturilor de hrană acordate de angajatori angajaţilor, n conformitate cu legislaţia n vigoare, nu sunt incluse n veniturile salariale şi nu sunt impozabile, n nţelesul impozitului pe venit. n această categorie se includ, conform normelor metodologice de aplicare a art. 55 alin. (4) lit. b), următoarele:

a. alocaţia individuală de hrană acordată sub forma tichetelor de masă, primită de către angajaţi şi suportată integral de angajator, potrivit legii;

b. alocaţiile zilnice de hrană pentru activitatea sportivă de performanţă, internă şi internaţională, diferenţiată pe categorii de acţiuni;

c. contravaloarea hranei, alimentelor sau numerarul acordat sportivilor pentru asigurarea alimentaţiei de efort necesare n perioada de pregătire;

d. drepturile de hrană n timp de pace, primite de personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională;

e. alte drepturi de această natură primite potrivit actelor normative specifice, cum ar fi: alocaţia de hrană zilnică pentru personalul navigant şi auxiliar mbarcat pe nave; alocaţia zilnică de hrană pentru consumurile colective din unităţile bugetare şi din regiile autonome/societăţile comerciale cu specific deosebit; alocaţia de hrană acordată donatorilor onorifici de snge; alocaţia de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice şi altele asemenea.

n consecinţă, societatea dumneavoastră poate efectua cheltuieli cu hrana pentru salariaţii proprii, nsă, pentru a beneficia de deductibilitatea acestor cheltuieli şi pentru a evita eventualele riscuri fiscale pentru salariaţi, se vor avea n vedere prevederile legale menţionate mai sus. Aşadar, fie veăi suporta aceste cheltuieli n limita tichetelor de masă restul fiind imputat salariatului sau cumulat cu veniturile sale salariale, fie veţi recupera ntreaga sumă de la salariat, fie veţi cumula veniturile salariale cu contravaloarea hranei suportată lunar. n acest ultim caz, se vor plăti contribuţiile sociale şi impozitul pe salarii pentru contravaloarea hranei acordate n luna pentru care se face calculul, soluţia fiind nsă una costisitoare.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 02 Martie 2006

Votati articolul "Cheltuielile efectuate pentru asigurarea unei mese salariatilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X