email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitate TVA aferenta ratelor de leasing

TVAleasing
Intrebare:        
O societate cu activitate de geamuri termopan are doi asociati si are 4 autourisme luate in leasing financiar cu valoare reziduala platibila la inchiderea contractului de leasing.
    
Cu aceste autoturisme societatea transporta muncitorii la serviciu si respectiv acasa. In timpul zilei transporta geamuri termopane la clienti. TVA-ul aferent ratelor de leasing se deduce integral?

Raspuns:

In situatia prezentata de dvs., suma TVA aferenta ratelor de leasing este integral deductibila d.p.d.v. al TVA pe intreaga perioada de derulare a fiecarui contract de leasing pana la momentul formu-larii optiunii de achizitie a bunurilor respective.

Desi se inregistreaza d.p.d.v. contabil prin formula 213 „Mijloace de transport” = 167 „Alte im-prumuturi si datorii asimilate”, utilizarea vehiculului preluat in leasing financiar, nu este considerata o achizitie a unui bun de capital. Fiecare autoturism preluat in leasing urmeaza a fi un bun de capital pentru firma dvs. numai dupa inchiderea contractului de leasing, in baza formularii optiunii de cumparare bu-nului respective la valoarea reziduala.

    
Utilizarea unui vehicul in cadrul unui contract de leasing nu intra sub incidenta prevederilor art. 1451 din Codul fiscal si a punctului 451 din normele metodologice de aplicare a acestui articol astfel incat dreptul de deducere a TVA inscris in factura locatorului pentru fiecare rata de leasing sa fie limitat. In acest context, pe intreaga durata de exploatare a vehicului preluat in leasing, contractul de leasing finan-ciar sau operational este considerat un contract de prestari servicii iar firma dvs. este beneficiarul acestor servicii. In calitate de beneficiar al serviciilor de leasing firma dvs. exercita nelimitat dreptul de deducere a TVA aferenta ratelor de leasing sub rezerva respectarii conditiilor impuse prin articolul 145 si 146 din Codul fiscal.

Practic, asa cum ati prezentat situatia, aceste conditii sunt indeplinite deoarece:

• fiecare autoturism este utilizat in baza unui contract de leasing in cadrul caruia firma dvs. are calitatea de locatar;
• firma dvs. exercita lunar dreptul de deducere a TVA in baza facturii in original emise de catre locator in cadrul fiecarui contract de leasing, la termenul stabilit prin graficul anexa la contract;
• factura se emite lunar pentru utilizarea fiecarui autoturism. Valoarea serviciului de utilizare a bunului nu cuprinde si valoarea reziduala a acestuia.
• fiecare autoturism este utilizat pentru realizarea de operatiuni taxabile, respectiv montarea de geamuri termopan pentru diversi beneficiari stabiliti pe teritoriul Romaniei;

D.p.d.v. al TVA este deductibila si suma TVA aferenta combustibilului achizitionat pentru utilizarea acestor vehicule. De asemenea, d.p.d.v. al impozitului pe profit este deductibila si contravaloarea combustibilului consumat pentru utilizarea acestora.

Doar din momentul inchiderii contractului de leasing firma dvs. isi pierde  calitatea de beneficiar al unui drept de folosinta acordat de locator si dobandeste calitatea de cumparator al bunului.

Avand in vedere ca autoturismele respective nu se incadreaza in categoria autoutilitarelor, la achi-itia acestor vehicule la valoarea reziduala, pentru exercitarea dreptului de deducere nu va este de folos fapul ca vehiculele respective sunt utilizate si pentru transportul geamurilor termopan catre diversi clienti. Astfel, suma TVA aferenta valorii reziduale fiecarui autoturism urmeaza a fi limitata la deducere.

In cadrul unui contract de leasing este limitat doar dreptul de deducere aferent valorii reziduale facturate de catre locator la inchiderea contractului. Facturarea valorii reziduale de catre locator este dovada faptului ca vehiculul respectiv este achizitionat.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAleasing


Data aparitiei: 14 Octombrie 2010

Votati articolul "Deductibilitate TVA aferenta ratelor de leasing":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X