email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea contabilitatii va fi modificata din nou

legea contabilitatiifinante

Ministerul Finantelor Publice are in programul legislativ modificarea Legii contabilitatii, proiectul aflandu-se in stadiu avansat, a declarat, miercuri, seful Directiei de reglementari contabile din MFP, Georgeta Petre.

Afirmatia a fost facuta cu prilejul dezbaterilor din Comisia pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, pe marginea unei propuneri legislative privind modificarea Legii nr. 82/1991 - Legea contabilitatii, semnata de un grup de deputati ai PDL.

'Proiectul nostru este foarte avansat si il discutam cu CECCAR', a adaugat reprezentantul MFP.

Presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci, Viorel Stefan, a propus raport de respingere la initiativa legislativa privind modificarea Legii contabilitatii, atât in baza noului proiect al MFP, cât si in baza faptului ca reprezentantul ministerului a declarat ca MFP nu sustine aceasta initiativa.

Votul final asupra propunerii legislative a fost amânat, din lipsa de cvorum, Camera Deputatilor fiind camera decizionala.

Propunerea legislativa privind modificarea Legii nr. 82/1991 - Legea contabilitatii apartine unui grup de 39 de deputati PDL si prevede obligativitatea ca fiecare firma sa aiba un contabil angajat cu norma intreaga. De asemenea, firmele trebuie sa isi creeze un department de contabilitate format din minimum doua persoane cu pregatire in domeniul financiar-contabil.

'Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de directorul economic sau contabilul-sef, incadrat cu contract individual de munca. Aceste persoana trebuie sa aiba studii economice superioare', se arata in aliniatul 2 al propunerii legislative.

De asemenea, se prevede ca nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract individual de munca part-time sau in baza unei conventii civile.

Initiatorii motiveaza aceste propuneri prin faptul ca aliniatele 2 si 3 ale articolului 10 din Legea contabilitatii mentin o confuzie asupra notiunii de compartiment, situatie de care s-a profitat pe piata serviciilor contabile si legea a fost interpretata in sensul ca un numar mare de unitati economice aveau organizat un compartiment de contabilitate format dintr-o singura persoana angajata cu contract individual de munca partial (una sau doua ore pe zi), proliferându-se, astfel, munca la negru. Totodata, situatiile financiare erau intocmite de persoane fara experienta necesara, nesupunându-se standardelor de calitate.

Situatiile financiare intocmite de persoane fara experienta necesara pot aduce atingere grava interesului public, se concluzioneaza in expunerea de motive.

Initiativa legislativa a deputatilor PDL a avut un ecou puternic negativ in rândul profesionistilor contabili, fiind creata si o petitie care s-a dorit un protest oficial al acestora impotriva propunerii.

In opinia profesionistilor din domeniu, fiecare societate trebuie sa aiba libertatea de decizie sa isi angajeze câti contabili are nevoie pentru a-si desfasura activitatea.

'In situatia in care sunt inregistrate 700.000 de firme active si fiecare angajeaza minimum doua persoane per societate - rezulta ca ar trebui sa existe un minimum de 1.400.000 de persoane cu pregatire profesionala contabila superioara, care ar trebui sa fie angajate cu timp integral de opt ore in vederea desfasurarii unei activitati. Ce vor face in acest sens societatile de evidenta contabila (care tin contabilitati la 10-20 de societati) sau persoanele care tin evidente la societati care au 1-2 facturi de inregistrat intr-o luna', afirma initiatorii petitiei 'Salvati profesia contabila'.

SURSA: Agerpres

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea contabilitatiifinante


Data aparitiei: 14 Octombrie 2010

Votati articolul "Legea contabilitatii va fi modificata din nou":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X