email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa procedez contabil si fiscal in situatia urmatoare?

financiarcontabilfiscal
Intrebare:

Cum sa procedez contabil si fiscal in situatia urmatoare? Apar in balanta de clienti si furnizori sume de incasat si de platit neadevarate. Motivul acestei erori este ca cu cativa ani in urma a omis sa prezinte pentru inregistrarea in contabilitate BO pe care le gira mai departe. Legatura cu partenerii de afaceri o tine conducerea societatii.


Raspuns:


Deoarece este vorba doar de soldurile creantelor/obligatiilor evidentiate in contabilitate, iar omisiunea inregistrarii unui document justificativ are implicatii doar in aceasta privinta, fara sa afecteze contul de profit si pierderi (omisiunea nu priveste neinregistrarea unor facturi de achizitie/livrare/prestare), atunci nu exista implicatii de natura fiscala.


Pentru corectia acestei situatii luati legatura cu clientul si cu furnizorul in legatura cu care s-a interpus acel bilet la ordin si solicitati-le o confirmare scrisa cu privire la modul de achitare/plata a facturilor (spre exemplu, clientul va poate confirma in scris “factura nr. ...... v-a fost achita cu biletul la ordin ..... “, iar furnizorul “factura nr. ...... a fost incasata in baza biletului la ordin .....”.


Exista si posibilitatea ca administratorul  societatii sa confirme in scris situatia descoperita de dvs. si, recomandabil, sa mentioneze motivul pentru care a fost omisa inregistrarea in contabilitate a operatiunii, dublata de confirmarea soldurilor de client/furnizor, pe baza “Extrasului de cont” (cod 14-6-3) prevazut de pct. 28 alin. 1 din Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin O.M.F.P. nr. 2.861/2009 si O.M.E.F. nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile.


In baza acestor confirmari/punctaje puteti inregistra inregistra operatiunea  cu ajutorul formulelor contabile 413 „Efecte de primit de la clienti” = 4111 „Clienti”/anal. A (pentru biletul la ordin acceptat de la client), 401 „Furnizori”/anal. C = 403 „Efecte de platit” (pentru girarea biletului la ordin in favoarea furnizorului) si 403 „Efecte de platit” = 413 „Efecte de primit de la clienti” (pentru finalizarea tranzactiei) sau direct 401 „Furnizori”/anal. C = 4111 „Clienti”/anal. A (avand in vedere situatia concreta prezentata). Daca omisiunea inregistrarii biletului la ordin este considerata a fi semnificativa (spre exemplu, ponderea valorica a operatiunii in total solduri clienti/furnizori) este nevoie de prezentarea ei (cauze, influenta, mod de corectie) in notele explicative la situatia financiara anuala aferenta exercitiului financiar in care eroarea a fost descoperita, conform pct. 63 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
financiarcontabilfiscal


Data aparitiei: 18 Octombrie 2010

Votati articolul "Cum sa procedez contabil si fiscal in situatia urmatoare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X