email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Activitati de formare profesionala. Conventii civile cu examinatori

codul fiscalprofesie
de Dani Cucu, 8 Noiembrie 2010

Intrebare:

O societate comerciala (S.A.) acreditata pentru desfasurarea activitatilor de formare profesionala a adultilor (Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor) incheie conventii civile cu examinatori nominalizati de Ministerul Muncii care au ca obiect examinarea si evaluarea cursantilor.
Mentionam ca evaluatorii au calitatea de salariati in institutii de invatamant public.

Va rugam sa ne precizati:
- cum se impoziteaza aceste conventii;
- care sunt contributiile sociale datorate, daca acestea se datoreaza individual, cat si din partea angajatorului;
- care sunt obligatiile declarative ale societatii si ale examinatorilor.

Raspuns:

Veniturile primite de persoanele numite in comisia de examinare sunt tratate din punct de vedere fiscal drept venituri asimilate salariilor carora li se aplica regulile de impunere proprii veniturilor din salarii, indiferent de tipul contractului incheiat. Temeiul legal il reprezinta pct. 68 lit. i) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, in baza caruia indemnizatiile acordate ca urmare a participarii in comisii, comitete, consilii si altele asemenea, constituite conform legii sunt venituri asimilate salariilor.

Tratamentul fiscal aplicabil este prevazut de art. 57 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, impozitul pe salarii determinandu-se aplicand cota de 16% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii datorate, angajatorul avand obligatia de a evidentia sumele respective in formularul de fisa fiscala.

Intrucat in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj, asupra veniturilor rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil, considerate in sensul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2010, venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj, platitorul va avea obligatia retinerii si virarii la sursa a acestor contributii.

Platitorul va avea obligatia completarii si depunerii declaratiilor nominale, lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile de natura profesionala, cate o declaratie privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2010. De asemena, va fi supus obligatiei completarii si depunerii formularului 102 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, conform OPANAF 1809/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscalprofesie


Data aparitiei: 08 Noiembrie 2010

Votati articolul "Activitati de formare profesionala. Conventii civile cu examinatori":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X