Intrebare:
Societatea la care lucrez va deschide un hotel cu un restaurant. Cei de la softul de gestiune mi-au propus urmatoarele inregistrari (evidenta cantitativ-valorica):
- toate intrarile de marfuri si materiale in contul 371 (atat la bar, cat si la bucatarie, fiecare produs vandut va fi conceput ca o reteta)
% = 401
371
4426
- descarcarea din gestiune pe baza bonurilor de consum si a retetarelor:
607 = 371
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
- vanzarea:
53115121 = %
707
4427
Raspuns: Consider ca nu este corect ca materiile prime achizitionate sa fie inregistrate pe conturi de marfa, atata timp cat aceste produse achizitionate nu se vand ca atare ci se prelucreaza in baza retelor, urmand a se vinde produsele care rezulta din prelucrarea lor. Nu se respecta in acest caz reglementarile contabile dispuse prin Ordinul 3055/2009. Consecintele pentru nereflectarea corecta in evidenta contabila a operatiunilor economice sunt sanctiunile sub forma amenzilor pentru nerespectarea prevederilor legale.
Pentru astfel de activitate si in special cea de restaurant se folosesc conturi specifice activitatii de productie.
Inregistrarile contabile care se preteaza pentru acest tip de activitate sunt urmatoarele:
achizitia materiilor prime, materiale consumabile care se prelucreaza si intra in retete
% = 401
301
302
4426
- achizitia marfii care nu se prelucreaza (in special produsele care se vand ca atare la bar)
% = 401
381
371
4426
- vanzare ( facturare
4111 = %
701 produse finite finite
707 - marfuri neprelucrarte
4427tva
- obtinerea de produse finite in baza retelor
345=711
- descarcarea gestiunii cand sunt vandute
711=345
- descarcarea gestiunii de materii prime in baza bonurilor de consum
601=301
- descarcarea gestiunii de materiale consumabile
602=302
- descarcarea gestiunii de marfuri neprelucrate (produse care se vand ca atare).
607=371