email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fuziune. Neconcordanta capital social. Bilant de inchidere firma

fuziunebilantreglementari contabile
Autor: Adrian Benta, valabil la 22-Noiembrie-2010

Intrebare:

SC X SA a fost o companie care avea ca obiect principal de activitate captarea, tratarea si distributia apei potabile si care avea ca unic actionar Consiliul Local Bacau. In luna septembrie 2010 a fuzionat prin contopire cu o alta societate Y SA care avea acelasi obiect de activitate dar avea ca zona de operare judetul Bacau si avea ca actionar majoritar Consiliul Judetean Bacau. In proiectul de fuziune s-a stabilit ca societatea nou infiintata sa aiba un capital social rezultat ca suma a celor doua capitalui sociale a celor doua societati. Proiectul de fuziune s-a intocmit avand la baza situatia existenta la data de 30.06.2009. Dupa indelungi tergiversari proiectul de fuziune a fost apobat de fiecare AGA a celor doua societati si instanta s-a pronuntat in data de 20.09.2010 iar societatea noua a fost inregistrata la Registrul Comertului in 27.09.2010.

In perioada 30.06.2009 -30.08.2010 SC Y SA si-a majorat capitalul social. In acest context in momentul transferarii elementelor de capital catre noua societate constatam neconcordanta intre capitalul social pe care vrea sa-l transfere fosta societate Y cu capitalul social stabilit prin proiectul de fuziune care ii conferea doar 49% din capitalul social al noii societati. Consiliul Local Bacau actionarul de la SC X SA nu vrea sa renunte la dreptul de a detine 51% din capitalul social al noii societati, drept stabilit prin proiectul de fuziune si prin actul constitutiv al noii societatii.

La intocmirea bilantului de deschidere nu am acceptat diferenta de capital social neevidentiat in proiectul de fuziune si actul constitutiv. Refuzul nostru se intemeiaza pe considerentul ca in capitalul social nu putem evidentia decat capitalul inscris la Registrul Comertului. E corecta aceasta abordare? Cum va fi intocmit bilantul de inchidere la SC Y SA in aceasta situatie?
Precizez ca metoda utilizata la intocmirea bilantului de inchidere a fost metoda neta contabila

Raspuns:

Reglementarile contabile aplicabile proiectului de fuziune in cadrul unei fuziuni prin absorbtie, si nu prin contopire, deoarece SC X SA isi pastreaza personalitatea si dupa absorbtia SC Y SA, dupa cum rezulta din situatia dvs., presupun ca partile sa actioneze de buna credinta, in momentul in care au fost acceptate conditiile fuziunii.
 
Este evident ca actualele situatii contabile nu au o rezolvare legala, avand in vedere faptul ca dintr-o societate se transfera la societatea noua o suma, iar la societatea noua se regaseste o alta suma.
 
Intelegem motivele fuziunii prin prevederile din Legea 51/2006 privind utilitatile publice, ce stabileste posibilitatea constituirii operatorului regional, ce are scopul furnizarii serviciului de alimentare cu apa a localitatii, conform Legii 241/2006 cu modificari ulterioare.
 
Avand in vedere ca atribuirea directa a contractului de concesiune poate fi facuta operatorului regional la care capitalul social este detinut de autoritati publice, in esenta, problema transmisa de dvs. poate avea un rezultat contabil numai daca fie societatea CAB SA accepta transferul majorat al capitalului social de la SC Y SA si evident o alta structura a proprietarilor ce detin furnizorul serviciilor de apa, fie daca SC Y SA accepta modificarea capitalului social in sensul reducerii acestuia, conform proiectului de fuziune.
 
In orice caz, actuala situatie nu corespunde prevederilor fiscale ce stabilesc ca valoarea unui activ sau a unui pasiv ce se transfera de la o entitate economica este egala cu valoarea fiscala la societatea ce receptioneaza activul sau pasivul, astfel incat orice solutie pe care v-am propune-o in situatia data excede prevederilor legale.
 
In plus, conform prevederilor din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, va recomandam sa actionati cu discernamant, avand in vedere atributiile stricte de administrare, rolul Adunarii Generale conform sectiunii a II-a din Legea mai sus amintita, astfel incat faptele efectuate de o alta persoana (serviciile financiar – contabile, directorii economici) sunt lovite de nulitate daca nu au transferul de responsabilitate stabilit potrivit Legii.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fuziunebilantreglementari contabile


Data aparitiei: 22 Noiembrie 2010

Votati articolul "Fuziune. Neconcordanta capital social. Bilant de inchidere firma":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X