email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O lacuna a legii permite Fiscului sa prelungeasca un control la nesfarsit

fisccontribuabiliafaceri
O lacuna a legii permite Fiscului sa prelungeasca un control la nesfarsit

Odata ce inspectorii Fiscului intra pe poarta firmei, exista o singura certitudine: ca va incepe controlul. Cand se va termina nu poate spune nimeni, nici macar legea.

Cu toate ca durata unei inspectii fiscale este precizata, in Codul de procedura fiscala, la sase luni pentru marii contribuabiili - cei cu cifre de afaceri anuale de peste 70 milioane de lei - si trei luni pentru celelalte companii, in practica, un control se poate dura si ani de zile, consumand timpul, nervii si banii firmelor. Cum se poate ajunge aici? Din cauza unei lacune a legii: lipsa unui termen maxim pentru suspendarea controlului.

Orice inspectie fiscala poate fi intrerupta pentru diverse motive, cum ar fi cererea de informatii suplimentare de la alte institutii sau decizia de a controla firme partenere pentru a elucida eventuale suspiciuni. Din pacate, legea nu prevede durata maxima a suspendarii inspectiei si nici o limitare a numarului de intreruperi a procedurii. Prin urmare, termenul de trei sau sase luni poate deveni, in acest sistem absurd, de un an sau doi.

„Posibilitatea suspendarii inspectiei fiscale pe o perioada nedeterminata si ori de cate ori organele de control considera necesar face ca multi dintre contribuabili sa fie hartuiti inutil, pe perioade lungi. In practica, inspectia poate fi tergiversata oricat, ingreunand activitatea contribuabilului pe toata durata controlului“, spune Sorin Istrate, managing partner Contexpert. Durata mare a controalelor este considerata de catre antreprenori mai daunatoare afacerilor decat lipsa de pregatire a inspectorilor, obtuzitatea in interpretarea legilor sau unele abuzuri.

Contribuabili nedreptatiti

"Desi Fiscul impune termene-limita contribuabililor, acestia fiind obligati sa le respecte, in caz contrar urmand sa suporte consecintele de rigoare, contribuabilul se pare ca nu are niciun drept in acest sens, nefiind in masura sa impuna organelor fiscale termene-limita de finalizare a actelor de control. Apare astfel un dezechilibru intre drepturile si obligatiile contribuabililor, pe de o parte, si drepturile si obligatiile organelor de control, pe de alta parte“, explica Sorin Istrate.

Sursa: Capital.ro

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fisccontribuabiliafaceri


Data aparitiei: 23 Noiembrie 2010

Votati articolul "O lacuna a legii permite Fiscului sa prelungeasca un control la nesfarsit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X