email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sistemul fiscal testeaza nervii oamenilor: 222 de ore irosite pentru 113 plati de taxe. Cum a reusit Suedia sa reduca timpul

taxesistemul fiscalimpozite

Taxele si impozitele se platesc greu in Romania, procedurile sunt complicate si necesita mult timp, iar impredictibilitatea fiscala ii sperie pe investitori, arata concluziile studiului Paying Taxes elaborat de Pricewaterhouse Coopers si Banca Mondiala.

Mai grav este ca situatia fiscala din Romania s-a inrautatit in ultimii 5 ani, iar reformele intarzie sa apara. Concluzia apartine lui Peter de Ruiter, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PricewaterhouseCoopers Romania (PwC), si a fost prezentata cu ocazia lansarii raportului "Paying Taxes 2011", realizat de PwC si Banca Mondiala.

"Este putin dezamagitor pentru ca este al saselea an in care facem acest raport in Romania si nu vedem schimbari radicale. Lucrurile nu s-au prea miscat. Alte tari din jur se descurca mult mai bine", a comentat Peter de Ruiter. Romania se claseaza pe locul 151 din 183 de economii analizate de catre raportul PwC, fiind pe ultimul loc din UE in privinta usurintei platii impozitelor. Aceasta pozitie este cauzata de numarul mare de plati, 113 operatiuni pe an, numai Ucraina reusind sa ne depaseasca din acest punct de vedere. Dintre cele 113 plati, 84 se refera la contributiile sociale. Suedia este cea mai bine plasata in topul global, cu doar doua plati anuale. "Cum reusesc suedezii? Aici o companie plateste un singur impozit, de doua ori pe an, sistemul electronic de plata este pus la punct", a explicat reprezentantul PwC.

Cum a reusit Suedia sa reduca timpul

Noua zile pe an pentru plata darilor la stat

Firmele din Romania pierd anual 222 de ore, adica putin peste noua zile pe an, pentru pregatirea documentatiei, depunerea declaratiilor si plata efectiva a darilor la stat. In schimb in Bulgaria acest indicator urca la 616 ore. Pentru plata impozitului pe profit, firmelor din Romania le sunt necesare 42 ore, iar pentru taxele salariale - 120 ore. "Cel mai ridicat timp de conformare se inregistreaza in Bulgaria si in Cehia", se arata in raportul publicat de PwC.

Reprezentantul PwC a aratat ca in prezent autoritatile romane colecteaza doar in proportie de 79% taxele si impozitele, ceea ce inseamna ca restul de 20% din valoarea lor se pierd. De aici rezulta si slaba calitate a sistemului de colectare. El a dat si trei exemple de masuri pe care autoritatile romane ar trebui sa le ia pentru a imbunatati sistemul de colectare a darilor.

"Putem vedea o mare imbunatatire daca impozitele si contributiile nu vor mai fi colectate de entitati diferite. Daca totul va fi colectat de ANAF putem asista la un impact pozitiv masiv, care va ajuta la viitoarea consolidare a bazei de impozitare. Urmatoarea etapa ar fi reducerea numarului de plati. Se poate face consolidarea impozitelor specifice intr-o singura zona, sau plata la intervale mai mari. In loc sa le colectam odata pe luna, aceste obligatii sa fie platite mai rar", a mai spus Peter de Ruiter, care a adaugat ca introducerea sistemului electronic de plati a taxelor si impozitelor ar creste gradul de colectare a acestora.

Oficialul PwC a mai aratat ca o metoda de a aduce in Romania mari companii de tip holding care acum au sedii in Cipru, de exemplu, ar fi imbunatatirea legii holdingului. Raportul mai arata ca in Romania nivelul total de impozitare este de 44,9% din totalul veniturilor, media la nivelul UE este de 44,2%, iar media la nivel modial este de 47,8%. Cel mai ridicat nivel se inregistreaza in Italia, unde nivelul darilor este de aproape 70%.

In Romania, nivelul taxelor salariale platite de firme este de 32,3%, in timp ce media UE este de 28%.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxesistemul fiscalimpozite


Data aparitiei: 24 Noiembrie 2010

Votati articolul "Sistemul fiscal testeaza nervii oamenilor: 222 de ore irosite pentru 113 plati de taxe. Cum a reusit Suedia sa reduca timpul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X