email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Auto reparat pe CASCO. Deducere TVA

inregistrariCASCOTVAdespagubiri

 

Intrebare:
Un autoturism avariat a fost reparat pe CASCO si am primit de la firma de reparatii doua facturi: una cu avans deviz (300 RON + TVA, care reprezinta franciza si trebuie achitata de noi conform contractului) si una cu valoarea reparatiilor si restituirea avansului (1500 RON 300 RON) + TVA, care se achita de firma de asigurare).

Care sunt inregistrarile contabile? Eu am dreptul sa deduc TVA de pe copia facturii pe care scrie conform cu originalul? Factura originala este la firma de asigurari.

Raspuns:
Raspunsul nu va analiza tratamentul fiscal al deducerii TVA aferenta despagubirii, plecand de la premisa ca TVA este deductibila.

In opinia noastra, sunt corecte urmatoarele inregistrari:

                   611/4426                   =                    401

 pentru suma de 300 + TVA, la data primirii facturii, facem precizarea ca din punctul nostru de vedere, denumirea avans deviz este oarecum confuza, deoarece functionarea francizei defineste un cost suportat de societate, respectiv o cheltuiala finala, termen ce nu poate fi considerat avans decat informativ, ca mod de comunicare a unei sume de plata.

Pentru suma de 1500 + TVA, noi consideram corecte urmatoarele inregistrari:

*                611                         =                        401

  pentru intreaga valoare, inclusiv TVA din punctul nostru de vedere operatia nu este supusa TVA, indiferente de calitatea facturii, fiind o despagubire;

*               461                        =                         758

pentru intreaga valoare, inclusiv TVA, documentul justificativ fiind factura de reparatii si polita CASCO;

*                401                        =                       461

sumele se compenseaza intre ele, fara sa fie incalcat principiu necompensarii, deoarece sunt fata de aceasi entitate si s-au evidentiat si veniturile si cheltuielile, conform Art. nr. 45. din O.M.F.P. nr. 3055/2009 privind contabilitatea armonizata cu directivele europene, ce prevede (1) Principiul necompensarii. Orice compensare intre elementele de active si datorii sau intre elementele de venituri si cheltuieli este interzisa.

(2) Toate creantele si datoriile trebuie inregistrate distinct in contabilitate, pe baza de documente justificative. Eventualele compensari intre creante si datorii fata de aceeasi entitate efectuate cu respectarea prevederilor legale pot fi inregistrate numai dupa contabilizarea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare.

In ce priveste deducerea unui TVA de pe o factura ce este conforma cu originalul va comunicam punctul nostru de vedere.
 
Avand in vedere ca factura nu mai este supusa stampilarii si semnarii este imposibil de definit ce inseamna original, totusi vom pleca de la ipoteza ca original este primul exemplar al documentului intocmit corect si acceptat de parti.

Deducerea TVA in lipsa unei facturi originale nu se poate face deoarece se incalca prevederile Art. nr. 146 Alin. (1) din Cod fiscal. Prin urmare, consideram ca trebuie adoptata procedura de reconstituire a unui document lipsa stabilita de O.M.F.P. nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, ce se stabilesc la Art. nr.47 urmatoarele: in cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii exemplarului original al facturii, emitentul trebuie sa emita un duplicat al facturii pierdute, sustrase sau distruse.

Duplicatul poate fi:

- o factura noua, care sa cuprinda aceleasi date ca si factura initiala, si pe care sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura;

- o fotocopie a facturii initiale, pe care sa se aplice stampila societatii si sa se mentioneze ca este duplicat si ca inlocuieste factura initiala.

Astfel, noi consideram ca un duplicat al facturii emis in conditiile O.M.F.P. nr. 3512/2008 privind documentele financiar contabile, este document justificativ pentru deducerea TVA, din punctul de vedere al detinerii unei facturi originale

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrariCASCOTVAdespagubiri


Data aparitiei: 20 Decembrie 2010

Votati articolul "Auto reparat pe CASCO. Deducere TVA":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X