email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzarea unui mijloc fix neamortizat

Intrebare:

Sunt o societate care se contabilizeaza conform Ordinului 36/2002. In cazul in care vand un mijloc fix neamortizat integral dar reevaluat la 31.12.2003, cum procedez cu contul 105? Va rog sa dati un exemplu cu articolele contabile aferente, modul de stabilire a debitarii contului 105 daca este cazul, precum si referiri la aspecte fiscale.

Raspuns: (dat in iulie 2005)

Vanzarea de mijloace fixe reevaluate, a caror amortizare a fost recunoscuta fiscal, si neamortizate integral ridica mai multe probleme de natura contabila si fiscala.

Pentru a oglindi mai bine operatiunile contabile care au loc in momentul vanzarii mijlocului fix luam urmatorul exemplu:

  • valoare de intrare: 20.000 lei, valoare de intrare reevaluata: 22.000 lei;
  • valoare amortizare calculata pana la 31.12.2003: 10.000 lei, valoare amortizare reevaluata: 11.000 lei;
  • valoare ramasa la 31.12.2003: 11.000 lei;
  • valoare ramasa la data vanzarii: 2.000 lei
  • veniturile obtinute din vanzarea: 4.000 lei, fara TVA.

Ca urmare in conturi, la data vanzarii mijlocului fix, vom avea urmatoarea situatie:

  • sold creditor al contului 105 „Rezerve din reevaluare”: 1.000 lei;
  • sold debitor al contului 213 „Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii”: 22.000 lei;
  • sold creditor al contului 2813 „Amortizarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor”: 20.000 lei.

Vanzarea va genera urmatoarele note contabile:

  • inregistrarea facturii de vanzare:

461 „Debitori diversi” = %                                                   4.760

                               7583 „Venituri din vanzarea activelor     4.000

                                         si alte operatiuni de capital”

                              4427 „TVA colectata”                              760

                                         scaderea din gestiune a mijlocului fix:

%                          =  213 „Instalatii tehnice, mijloace           22.000

2813 „Amortizarea instalatiilor tehnice,

  mijloacelor de transport, animalelor  si plantatiilor”                  20.000

6583 „Cheltuieli privind activele                                               2.000

cedate si alte operatii de capital”

potrivit prevederilor IAS 16, prezentat in lucrare la capitolul A 34, Standarde Internationale de Contabilitate asupra activelor imobilizate, si ale OMF 94/2001, se va proceda la transferul rezervei din reevaluare la rezultatul reportat:

105 „Rezerve din reevaluare” =       %                                       1.000

1175 „Rezultatul reportat reprezentand

surplusul realizat din rezerve din reevaluare”

441 „Impozitul pe profit”

Nota: o alta varianta recomandata de OMF nr. 306/2002 pentru aprobarea Reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, este transferul rezervelor din reevaluare la rezerve (se va face insa intr-un analitic distinct alt contului 106 „Rezerve”):

105 „Rezerve din reevaluare” =         %                                         1.000

106 „Rezerve” - analitic

„surplusul realizat din rezerve din reevaluare”

441 „Impozitul pe profit”

Concomitent se storneaza impozitul amanat aferent reevaluarii reluate (numai daca acesta a fost constituit).

Rezervele din reevaluare trebuie inglobate la calculul impozitului pe profit conform prevederilor Hotararii Guvernului Romaniei nr. 44/2004 de aprobare a Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal in care, la pgf. 12, ca exemplu de „elemente similare veniturilor” ni se dau „ rezervele din reevaluare la casarea sau cedarea activelor, in situatia in care au fost deductibile din profitul impozabil”.

Atentie, insa! Potrivit prevederilor alin. (15), art. 24 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal al Romaniei, publicata in M.Of. nr. 927 din 23.12.2003, cu modificarile si completarile ulterioare, valoarea ramasa neamortizata, in cazul mijloacelor fixe amortizabile vandute, este deductibila la calculul profitului impozabil in situatia in care acestea sunt valorificate prin unitati specializate sau prin licitatie organizata potrivit legii. Care sunt aceste unitati specializate o aflam din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal publicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 112 din 06/02/2004 si aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004 din 22/01/2004, cu modificarile si completarile ulterioare: persoanele juridice care, potrivit obiectului de activitate, intermediaza instrainarea de proprietati imobiliare si a altor mijloace fixe, departamentele specializate aflate in structura organizatorica a contribuabililor si alte unitati cu activitati similare.

Deci este suficient ca in cadrul intreprinderii sa functioneze un departament care, printre alte atributii, sa se ocupe si de vanzarea mijloacelor fixe neamortizate integral, pentru ca valoarea ramasa a acestora sa fie deductibila la calculul impozitului pe profit.

Pe de alta parte, tot din Normele metodologice la Codul Fiscal aflam ca valoarea fiscala ramasa neamortizata, in cazul mijloacelor fixe amortizabile vandute, reprezinta diferenta dintre valoarea de intrare fiscala si valoarea amortizarii fiscale, din care se scad sumele rezultate in urma valorificarii acestora. In concluzie daca suma rezultata din cesiunea mijlocului fix este mai mare decat diferenta dintre valoarea de intrare fiscala si valoarea amortizarii fiscale atunci valoarea ramasa neamortizata este deductibila la calculul profitului impozabil.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 06 Martie 2006

Votati articolul "Vanzarea unui mijloc fix neamortizat":
Rating:

Nota: 4.21 din 5 din 14 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X