email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF: Conditiile obtinerii esalonarii la plata a obligatiilor fiscale

obligatii fiscaleANAFesalonariesalonari la plata

Procedura obtinerii unei esalonari la plata, in conditiile O.U.G. nr. 29/2011, este completa prin adoptarea, cu o mica intarziere fata de termenul prevazut, a Normelor metodoogice aprobate prin Ordinul nr. 1.853/2011. Acestea completeaza o parte din lacunele ordonantei, insa instituie totodata restrictii suplimentare.
 
1. Obligatiile fiscale pentru care se pot acorda esalonari
Esalonarile sunt acordate numai pentru obligatiile fiscale administrate de catre A.N.A.F., suplimentar fiind excluse si alte obligatii fiscale, stabilite in mod administrativ, sau care au un caracter special.
 
Printre exceptii se numara: obligatiile fiscale in suma totala mai mica de 500 lei in cazul persoanelor fizice si 1.500 lei in cazul persoanelor juridice; obligatiile fiscale de a caror plata depinde acordarea sau mentinerea unei autorizatii, acord ori alt act administrativ similar; amenzile si obligatiile fiscale care au facut obiectul unei esalonari care si-a pierdut valabilitatea, acordate in temeiul prezentei ordonante.
 
2. Persoanele beneficiare ale esalonarii la plata
 
Ordonanta se aplica tuturor contribuabi li lor, persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, indiferent de modul de organizare. Terminologic, formularea art. 2 din ordonanta este deficitara deoarece persoanele obligate la calculul, retinerea si virarea obligatiilor fiscale retinute la sursa nu sunt contribuabili, ci platitori ai obligatiilor fiscale.
 
Un exmplu elocvent este in cazul impozitului pe salarii unde esalonarea este obtinuta de catre angajatorul care doar retine impozitul de la salariatul con tri buabil si il vireaza la buget.
 
3. Conditii prealabile de acordare a esalonarii la plata.
 
Chiar inaintea formularii cererii de esalonare este necesar a fi analizate o serie de conditii generale, care va determina raspunsul administratiei. In opinia noastra, daca
unele dintre conditii sunt justificate, altele constituie bariere administrative artificiale impuse unor contribuabili pentru care ar trebui ca administratia sa manifeste aceeasi intelegere in procesul de recuperare a creantelor.
 
4. Cererea de acordare a esalonarii
 
Pentru toate obligatiile fiscale administrate de A.N.A.F., competenta de acordare a esalonarilor la plata revine organului fiscal in evidenta caruia se afla solicitantul.
 
Pentru persoanele care nu au domiciliul fiscal in Romania, competenta revine organului fiscal in evidenta caruia se afla sursa venitului.
 
5. Solutionarea cererii de esalonare.
 
Pe scurt, procedura cuprinde parcurgerea in succesiune a urmatoarelor etape: de punerea cererii, efectuarea eventualelor compensari, eliberarea certificatului de atestare fiscala, corectarea informatiilor cuprinse in certificat, emiterea deciziei de respingere sau a acordului de principiu, constituirea garantiilor si, in final,  emiterea deciziei de esalonare la plata.
 
6. Garantii
 
Termenul de constituire a garantiilor este de numai 30 de zile de la data comunicarii acordului de principiu si presupune utilizarea unui numar restrans de mijloace de
garantare. Sunt permise: consemnarea de mijloace banesti pe numele solicitantului, la dispozitia organului fiscal, la o unitate a Trezoreriei Statului, scrisoare de garantie bancara, instituirea sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor proprietate a solicitantului sau instituirea gajului sau ipotecii asupra unor bunuri apartinand unor terti.
 
7. Dobanzi si penalitati datorate pe perioada esalonarii.
 
Principalul beneficiu al obtinerii unei esalonari la plata este reprezentat de eliminarea obligatiei de plata a penalitatilor de intarziere. Trebuie subliniat ca, daca cererea de esalonare nu este depusa intr-un interval de 90 de zile de la scadenta, penalitatile de 15% se vor calcula asupra obligatiilor principale, astfel ca avantajul esalonarii se rezuma la neinceperea sau necontinuarea executarii silite.
 
8. Conditiile de mentinere a valabilitatii esalonarii
 
Mentinerea valabilitatii esalonarii este supusa unui numar important de conditii a caror indeplinire se analizeaza dupa decizia de acordare a esalonarii. Printre conditiile ce urmeaza a fi respectate in aceasta etapa se numara si conditiile generale de acordare, analizate la inceputul procedurii. De asemenea, sunt instituite obligatii care vizeaza exclusiv conformarea la masurile stabilite prin esalonare, referitoare la cuantumul ratelor, termenele de achitare, precum si plata obligatiilor curente.
 
9. Pierderea valabilitatii esalonarii la plata
 
In cazul in care se constata ne indeplinirea uneia dintre conditiile de mentinere a esalonarii, organul fiscal va emite, in doua exemplare, decizia de con statare a pierderii valabilitatii esalonarii la plata. In scopul stabilirii ordinii de stingere a sumelor ramase de plata, vechimea acestora nu mai este data sca dentei, ci data pierderii
valabilitatii esalonarii la plata.
 

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
obligatii fiscaleANAFesalonariesalonari la plata


Data aparitiei: 07 Iunie 2011

Votati articolul "ANAF: Conditiile obtinerii esalonarii la plata a obligatiilor fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X