email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Documentele financiar-contabile in cazul unei intreprinderi individuale

NIROUG 37/2011Legea contabilitatii nr. 82/1991OMFP 1.040/2004. documente financiar-contabile


Prevederile in cazul intreprinderilor individuale ating o gama diversa de norme care vor trebui respectate. Va trebui o astfel de intreprindere (cod CAEN 0111) sa tina evidenta cheltuielilor pe culturi si sa aiba raport de productie? In plus, care sunt documentele financiar-contabile de care va fi nevoie in aceasta situatie? In cazul in care contabilitatea se tine in partida simpla, se vor intocmi bonuri de consum si NIR in cazul achizitiei de materiale auxiliare?

In ceea ce priveste evidenta cheltuielilor pe culturi (obiecte de calculatie) si intocmirea raportului de productie, trebuie mentionat ca acestea sunt activitati specifice contabilitatii de gestiune, care se organizeaza in temeiul Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata.

Conform modificarilor aduse prin OUG 37/2011 prezinta obligatia de a organiza si de a conduce contabilitate de gestiune, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens, doar societatile comerciale, institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial, subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, organismele de plasament colectiv, precum si alte entitati de acest gen, care sunt obligate sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara (art. 1 alin. 1-4 si alin. 6 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, astfel cum a fost modificata prin OUG 37/2011).

In cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri, acestea au obligatia sa conduca contabilitate simplificata, bazata pe regulile contabilitatii in partida simpla si sa intocmeasca Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul-inventar (art. 1 alin. 5 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, astfel cum a fost modificata prin OUG 37/2011).

Prin urmare, intreprinderea individuala supusa impusa impozitului pe venit prevazut de Titlul III din Codul fiscal, este obligata sa respecte doar Normele metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin OMFP 1.040/2004.

Documentele financiar-contabile obligatorii sunt Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) si Registrul-inventar (cod 14-1-2/a), care au un regim special de inregistrare la organele fiscale (pct. 20 din Normele metodologice). Este prevazut, prin aceleasi Norme metodologice, faptul ca, in functie de necesitati, contribuabilii pot utiliza si alte formulare stabilite prin norme metodologice de intocmire si utilizare a formularelor tipizate, comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea financiara si contabila (pct. 6 din Norme).

In concluzie, intreprinderea individuala obligata sa tina contabilitatea in partida simpla va utiliza si urmatoarele documente:

- Nota de receptie si constatare de diferente (cod 14-3-1/A), in cazul achizitiilor de bunuri de la persoane fizice (pct. 16 din Normele metodologice aprobate prin OMFP 1.040/2004) sau in cazul bunurilor materiale cuprinse intr-o factura sau aviz de insotire a marfii, care fac parte din gestiuni diferite, bunurilor materiale primite spre prelucrare, in custodie sau in pastrare, bunurilor materiale care sosesc neinsotite de documente de livrare si bunurilor materiale care prezinta diferente la receptie (Normele specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMEF 3.512/2008); 

- Bon de consum (cod 14-3-4A), in cazul eliberarii de materiale din magazie pentru consum, ca document justificativ de scadere din gestiune si de inregistrare in evidenta magaziei si in evidenta contabila in partida simpla (pct. III din Normele metodologice aprobate prin OMFP 1.040/2004).


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
NIROUG 37/2011Legea contabilitatii nr. 82/1991OMFP 1.040/2004. documente financiar-contabile


Data aparitiei: 05 August 2011

Votati articolul "Studiu de caz: Documentele financiar-contabile in cazul unei intreprinderi individuale":
Rating:

Nota: 3.71 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X