email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Inregistrarile contabile aferente imprumuturilor acordate catre societati afiliate si neafiliate

inregistrari contabileLegea 31/1990Legea 12/1990

Valabil la 25.08.2011

De foarte multe ori, o firma poate credita o alta firma cu anumite sume. Procedura desfasurata poarta titlul de creditare societate. In ceea ce priveste operatiunea propriu-zisa, se vor analiza prevederile care reglementeaza desfasurarea legala a acestei creditari. Care vor fi, in schimb, inregistrarile contabile pentru ambele firme, presupunand ca s-a constatat deja legalitatea procedurii de imprumut?

In cazul in care cele doua societati sunt persoane afiliate, operatiunea este legala, avand in vedere prevederile de la art.272 din Legea 31/1990 cu modificari si completarile uleterioare. Asadar imprumuturile, in cadrul unor operatiuni de trezorerie intre societate si alte societati controlate de aceasta, sau care o controleaza direct sau indirect sunt permise.Insa, intre cele doua societati sa se incheie un contract de imprumut in care sa se precizeze durata pentru care se acorda creditul, perioada de rambursare, daca se percepe sa nu dobanda.
 
Daca nu se percepe dobanda, nu exista implicatii fiscale. In cazul in care societatea care acorda imprumutul percepe dobanda, atunci deductibilitatea dobanzilor platite pentru imprumuturi primite de la persoane neautorizate este reglementata la art 23 din Codul fiscal, Cheltuieli cu dobanzile si diferente de curs valutar.
 
Asadar, societatea platitoarea a dobanzilor va trebui sa analizeze deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile conform art 23 din Codul fiscal, respectiv limitarea cheltuielii cu dobanda la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, confom alin 5, si apoi, in cazul imprumuturilor pe o perioada mai mare de 1 an, calculul gradului de indatorare conform alin 1. in conditiile in care gradul de indatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobanzile, aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare, sunt nedeductibile. Acestea se reporteaza in perioada urmatoare, in conditiile alin. (1), pana la deductibilitatea integrala a acestora.
 
De retinut ca acordarea de imprumuturi cu sau fara dobanda atat asociatilor, cat si tertilor trebuie sa fie tranzactii ocazionale deoarece, in caz contrar, aceste tranzactii sunt considerate acte de comert. Din punct de vedere al scopului concret al fiecarei persoane juridice (scop stabilit prin actul constitutiv), o societate comerciala poate acorda imprumuturi altei societati comerciale (neafiliata), numai daca are trecut in obiectul de activitate si efectuarea de activitati de creditare, insa se poate considera ca acordarea de imprumuturi, este o actiune intamplatoare avand in vedere ca nu se obtin venituri (dobanzi) din aceasta activitate.
 
Acordarea de imprumuturi fara dobanda nu va putea fi calificata ca un act juridic cu titlu gratuit, intrucat Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, prevede, la art. 11 alin. 1, ca "la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei."
 
Prin urmare, in ipoteza unei inspectii fiscale, organele de control fiscal vor avea deplina libertate de apreciere a situatiei fiscale reale si astfel nu vor lua in calcul existenta unei gratuitati din partea societatii, fiind total indreptatite sa solicite achitarea taxei pe valoare adaugata si a sumei suplimentare de plata a impozitului pe profit, precum si a penalitatilor si dobanzilor aferente acestor sume, conform legislatiei in vigoare.
 
De asemenea, chiar si in ipoteza unui imprumut cu dobanda pot exista consecinte negative pentru societatea care acorda imprumutul, in cazul in care se considera ca aceasta actiune nu este una intamplatoare, asa cum s-a aratat mai sus. Astfel, potrivit prevederilor art. 1 din Legea 12/1990, republicata, constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, fata de cei care le-au savarsit, actele sau faptele de comert de natura celor prevazute in Codul comercial sau in alte legi, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege. Reamintim ca, in cazul nostru, aceste conditii se refera la autorizarea societatii ca institutie de credit.
 
Un alt aspect ar fi la societatea care primeste imprumutul, in cazul in care in situatiile financiare figureaza cu capitaluri proprii negative sau activul net al societatii s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris. In acest caz, adunarea generala a asociatilor ar trebui sa decida daca societatea trebuie sa fie dizolvata (art. 153^24 din Legea 31/1990).
 
Inregistrari contabile:
A. Daca cele doua societati sunt afiliate inregistrarile contabile sunt:
 I. Pentru societatea care primeste imprumutul:
1. Primirea sumelor conform contractului incheiat intre entitatile afiliate:
 
5121      = 4511
     "Conturi la banci in lei"    "Decontari intre entitatile afiliate"
 
2. Inregistrarea dobanzilor de platit:
 
666       = 4518
   "Cheltuieli privind dobanzile"    "Dobanzi aferente decontarilor
     intre entitatile afiliate"
 
3. Achitarea imprumutului si a dobanzii:
 
% = 5121 "Conturi la banci in lei"
4511 "Decontari intre entitatile afiliate"
4518 "Dobanzi aferente decontarilor intre entitatile afiliate"
II. Pentru societatea care acorda imprumutul:
     4511"Decontari intre entitatile afiliate" =  5121 "Conturi la banci in lei"  
 
Achitarea imprumutului si a dobanzii:
 5121 "Conturi la banci in lei" =%
4511 "Decontari intre entitatile afiliate"
766 "Venituri din dobanzi"
 
B. Cele doua societati nu sunt afiliate, iar acordarea imprumutului are caracter intamplator (fara dobanda).
 
Inregistrari contabile:
 1. Plata imprumutului de catre sociatatea care acorda imprumutul
       461           =        5121
    "Debitori diversi"         "Conturi curente la banci"
     
 2. Primirea imprumutului de catre societatea care primeste imprumutul
       5121                =          462
"Conturi curente la banci"           " Creditori diversi"

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrari contabileLegea 31/1990Legea 12/1990


Data aparitiei: 24 August 2011

Votati articolul "Studiu de caz: Inregistrarile contabile aferente imprumuturilor acordate catre societati afiliate si neafiliate":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 18 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X