email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imbunatatire parametri tehnici - mijloc fix complet amortizat. Durata de viata si inregistrare contabila

mijloace fixeinregistrari contabileamortizareHG 2139/2004OMFP 3055/2009



Intrebare:

O societate detine o unitate de server complet amortizata in luna septembrie. In luna urmatoare aceeasi societate achizitioneaza mai multe componente in vederea cresterii performantelor tehnice ale serverului. Care va fi procedura de inregistrare in contabilitate a valorii acestor componente in conditiile in care mijlocul fix caruia i se adreseaza este complet amortizat? (Valoarea totala a componentelor este de 2.000 lei).

Raspuns:

In conformitate cu prevederile Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, punctul 106 si 107, cheltuielile ulterioare aferente unei imobilizari corporale trebuie recunoscute, de regula, drept cheltuieli in perioada in care au fost efectuate.

Costul reparatiilor efectuate la imobilizarile corporale, in scopul asigurarii utilizarii continue a acestora, trebuie recunoscut ca o cheltuiala in perioada in care este efectuata. Sunt recunoscute ca o componenta a activului, sub forma cheltuielilor ulterioare, investitiile efectuate la imobilizarile corporale. Acestea trebuie sa aiba ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai acestora si sa conduca la obtinerea de beneficii economice viitoare, suplimentare fata de cele estimate initial.

Obtinerea de beneficii se poate realiza fie direct prin cresterea veniturilor, fie indirect prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare.
 
Asadar, din punct de vedere contabil, costul reparatiilor efectuate la imobilizarile corporale, in scopul asigurarii utilizarii continue a acestora, trebuie recunoscut ca o cheltuiala in perioada in care este efectuata.
 
Sunt recunoscute ca o componenta a activului investitiile efectuate sub forma cheltuielilor ulterioare care au ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali si conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare suplimentare fata de cele estimate initial.
 
Conform prevederilor punctului 114 alin. (2), daca se recunoaste in valoarea contabila a mijlocului fix costul unei inlocuiri partiale (inlocuirea unei componente), se va scoate din evidenta valoarea contabila a partii inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca societatea dispune de informatiile necesare.
 
Potrivit art. III Alte precizari, alin. (2) din HG 2139/2004 - Catalogul privind clasificarea si duratele normate de functionare a mijloacelor fixe, in cazul in care se efectueaza modernizari asupra unor active imobilizate, sunt posibile urmatoarele situatii:

a) daca activul nu a fost amortizat integral, valoarea modernizarii se va amortiza fie pe durata normala de utilizare ramasa, fie se va majora durata normata de utilizare cu maxim 10% din perioada initiala;
b) daca modernizarile ulterioare se efectueaza dupa expirarea perioadei normale de utilizare, atunci societatea va stabilii o noua durata normala de utilizare, printr-o comisie tehnica sau printr-un expert tehnic independent.
 
In cazul prezentat, daca aceste componente a activului imbunatatesc parametrii tehnici initiali si conduce la obtinerea de beneficii suplimentare, amortizarea se va stabili de catre o comisie tehnica sau de catre un expert independent pe  o noua durata de utilizare economica.
 
Asadar, inregistrarea contabila va fi in acest caz:
 
2132 = 404 -2000 lei


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mijloace fixeinregistrari contabileamortizareHG 2139/2004OMFP 3055/2009


Data aparitiei: 04 Noiembrie 2011

Votati articolul "Imbunatatire parametri tehnici - mijloc fix complet amortizat. Durata de viata si inregistrare contabila":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X