email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare majorare mijloc fix

HG 2139/2004OMFP 3055/2009amortizareinregistrare contabilamajorare mijloace fixe



Intrebare:

In ce conditii se inregistreaza majorarea unui mijloc fix (atat pentru mijloacele fixe amortizate integral, cat si pentru cele care nu sunt complet amortizate)? De asemenea, cum se calculeaza amortizarea pentru cele doua cazuri, pe durata ramasa? Daca mijlocul fix mai avea o luna de amortizare si se face majorare, atunci se amortizeaza integral valoarea de majorare?



Click aici pentru inregistrari contabile conforme cu legislatia fiscal-contabila in vigoare de la 1 octombrie!

Raspuns:

Atat din punct de vedere contabil (punctul 8.2.3.3. "Cheltuieli ulterioare" - paragraful 107 - alineatele 1 si 2 din REGLEMENTARILE CONTABILE din 29 octombrie 2009 conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin OMFP 3055/2009 ), cat si fiscal (art. 24 alin. (3) litera d din Codul Fiscal - actualizat), investitiile efectuate la mijloacele fixe sint acele cheltuieli ulterioare menite sa aduca imbunatatiri parametrilor tehnici initiali ai acestora si sa conduca la beneficii economice viitoare. Aceste investitii se inregistreaza in contabilitate prin majorarea valorii initiale a mijlocului fix, care poate fi amortizat complet sau neamortizat.


...Noile Inregistrari Contabile, citeste detalii aici.


Insa, cheltuielile ulterioare, efectuate asupra mijlocului fix, care au ca scop restabilirea starii initiale sint considerate cheltuieli de reparatii si se includ in contul de profit si pierderi pe seama cheltuielilor de intretinere si reparatii in perioada in care au fost efectuate.
 
Investitiile efectuate la mijloacele fixe care nu sint proprietatea unitatii (luate cu chirie, in concesiune, in locatie de gestiune etc) se amortizeaza de catre entitatea care le utilizeaza, pe perioada contractului sau pe durata normala de utilizare, dupa caz (punctul 106 alin. (2) din REGLEMENTARILE CONTABILE din 29 octombrie 2009 conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin OMFP 3055/2009 si art. 24 lin. (3) litera a din Codul Fiscal - modificat si actualizat).
 
Amortizarea investitiilor efectuate la mijloacele fixe proprietatea unitatii se calculeaza fie pe durata normala de utilizare ramasa, fie prin majorarea duratei de utilizare cu pina la 10% (pt. mijloacele fixe cu durata de functionare ramasa, prin majorarea valorii amortizarii). Daca aceste investitii se efectueaza dupa expirarea duratei normale de utilizare (cind mijlocul fix este amortizat complet) se va stabili o noua durata normala de functionare de catre o comisie tehnica din cadrul unitatii sau de catre un expert independent (capitolul III punctul 2 din HG 2139/2004 de aprobare a catalogului privind clasificarea si duratele de functionare a mijloacelor fixe ).
 
Amortizarea investitiilor efectuata la mijloacele fixe luate cu chirie, concesionate etc se calculeaza pe baza perioadei initiale a contractului, indiferent daca acesta se prelungeŗte ulterior, sau pe durata normala de utilizare ramasa, potrivit optiunii contribuabilului, incepind cu luna urmatoare finalizarii investitiei (punctul 70 indice 2 alineat 2 din normele la codul fiscal, dat in aplicarea art. 24 alin. (11) din Codul fiscal).
 
In exemplul dat de dvs., daca mijlocul fix mai are o luna de amorizare si i se aduc investitii care conduc la imbunatatirea parametrilor initiali si la obtinerea de beneficii economice ulterioare, opinam ca amortizarea acestora sa se faca prin majorarea duratei normale de utilizare cu pina la 10%, deoarece se poate considera ca mijlocul fix respectiv, prin imbunatatire, va determina beneficii ulterioare fie prin cresterea veniturilor, fie prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare ale respectivului mijloc fix.

Descopera aici culegerea de inregistrari contabile conforme cu legislatia fiscal-contabila actualizata dupa ultimele modificari!



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
HG 2139/2004OMFP 3055/2009amortizareinregistrare contabilamajorare mijloace fixe


Data aparitiei: 07 Noiembrie 2011

Votati articolul "Inregistrare majorare mijloc fix":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X