email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inspectie fiscala la o societate radiata

OG 92/2003Legea 31/1990insolventaradiere

 

 


Intrebare:

In ce masura, asupra activitatii desfasurate de un agent economic mai poate fi efectuata o inspectie fiscala in cazul in care, la data initierii acesteia, agentul economic era radiat din Registrul comertului?

In plus, se mai poate efectua la un astfel de agent economic un control incrucisat pentru verificarea unor operatiuni comerciale daca este radiat si daca nu mai exista ca si contribuabil?

Raspuns:

Asa cum este si firesc, o societate radiata din Registrul Comertului nu mai are calitatea de contribuabil, motiv pentru care nu mai poate fi supusa unei inspectii fiscale sau a unui control incrucisat. in baza prevederilor OG 92/2003 , republicata, privind Codul de procedura fiscala , cap. I, art. 94, alin. (1), inspectia fiscala are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor de catre contribuabili.



Daca acel contribuabil nu mai exista, fiind radiat in baza prevederilor Legii 31/1990, republicata privind societatile comerciale inspectia fiscala nu mai are obiect. De asemenea, o societate radiata nu mai figureaza cu obligatii fiscale de plata in fisa de evidenta analitica pe platitor organizata la nivelul organului de administrare fiscala aspect care rezulta si din prevederile art. 176 "Insolvabilitatea" alin. (6) din Codul de procedura fiscala .

Conform acestui articol, creantele fiscale datorate de debitori, persoane juridice, radiati din registrele in care au fost inregistrati se scad din evidenta analitica pe platitor dupa radiere, indiferent daca s-a atras sau nu raspunderea altor persoane pentru plata obligatiilor fiscale.

De asemenea, la un contribuabil radiat nu mai poate fi efectuat nici controlul incrucisat.
 
Faptul ca ati fost anuntati pentru efectuarea unei inspectii fiscale generale si partiale, inclusiv pentru efectuarea unui control incrucisat, inseamna ca figurati activ in evidenta analitica pe platitor a organului fiscal. In acest context, trebuie sa aveti in vedere faptul ca reprezentantul legal al societatii radiate d.p.d.v. juridic avea obligatia sa predea organului fiscal competent certificatul de inregistrare fiscala in vederea anularii acestuia in termen de 30 de zile de la data radierii, obligatie care rezulta din prevederile art. 77 din Codul de procedura fiscala .

Astfel, pentru radierea fiscala, reprezentantul legal trebuia sa depuna sau urmeaza sa depuna in cel mai scurt timp declaratia cod 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010), cod M.F.P. 14.13.01.10.11/1" la care se anexeaza dovada radierii d.p.d.v. juridic. Aceasta declaratie se completeaza la sectiunea F "DATE PRIVIND STAREA CONTRIBUABILULUI" punctul 3 "Radiere" in care se inscrie data de la care s-a efectuat radierea la registrul comertului.
 

 

 


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OG 92/2003Legea 31/1990insolventaradiere


Data aparitiei: 07 Decembrie 2011

Votati articolul "Inspectie fiscala la o societate radiata":
Rating:

Nota: 3.97 din 5 din 39 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X