email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intocmirea situatiilor financiare. Incadrarea in criterii de marime

intocmire situatii financiareOMFP 52/2012criterii marimebilant



La data de 31.12.2011 sunt depasiti indicatorii precizati in Ordin 52/2012. Cum va proceda corect o societate in ceea ce priveste depunerea situatiilor financiare anuale, date fiind aceste conditii?

Raspuns: Art. 3 din OMFP 3055/2009 stabileste urmatoarele:

  "(1) Persoanele juridice care la data bilantului depasesc limitele a doua dintre urmatoarele 3 criterii, denumite in continuare criterii de marime:
   - total active: 3.650.000 euro;
   - cifra de afaceri neta: 7.300.000 euro;
   - numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50 intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:
   - bilant;
   - cont de profit si pierdere;
   - situatia modificarilor capitalului propriu;
   - situatia fluxurilor de numerar;
   - note explicative la situatiile financiare anuale.

   (2) Persoanele juridice care la data bilantului nu depasesc limitele a doua dintre criteriile de marime prevazute la alin. (1) intocmesc situatii financiare anuale prescurtate care cuprind:
   - bilant prescurtat;
   - cont de profit si pierdere;
   - note explicative la situatiile financiare anuale prescurtate. Optional, ele pot intocmi situatia modificarilor capitalului propriu si/sau situatia fluxurilor de numerar.
(......)
    (4) Persoanele juridice care au intocmit situatii financiare anuale prescurtate intocmesc situatiile financiare anuale prevazute la alin. (1) numai daca in doua exercitii financiare consecutive depasesc limitele a doua dintre cele 3 criterii de marime prevazute la alin. (1). Persoanele juridice care au intocmit situatiile financiare anuale prevazute la alin. (1) intocmesc situatii financiare anuale prescurtate numai daca in doua exercitii financiare consecutive nu depasesc limitele a doua dintre cele 3 criterii de marime prevazute la alin. (1).
(......)"

Astfel, societatea care a intocmit situatii financiare prescurtate (cu 3 componente) va intocmi situatii financiare anuale dezvoltate (cu 5 componente) numai daca in doua exercitii financiare consecutive depaseste limitele a doua dintre cele trei criterii prevazute la art. 3 alin. (1) din OMFP 3055/2009. Prin doua exercitii financiare consecutive se intelege exercitiul financiar precedent celui pentru care se intocmesc situatii financiare anuale si exercitiul financiar curent pentru care se intocmesc situatii financiare anuale.

Pct. 2.6. din OMFP 52/2012 stabileste ca, pentru intocmirea situatiilor financiare anuale la 31 decembrie, incadrarea in criteriile de marime prevazute la art. 3 alin. (1) din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar, pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale la 31 decembrie aferente exercitiului financiar precedent si a indicatorilor determinati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare incheiate pentru sfarsitul exercitiului financiar curent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar.

Pentru intocmirea situatiilor financiare anuale ale exercitiului financiar 2011, incadrarea in criteriile de marime prevazute la art. 3 alin. (1) din OMFP 3055/2009 se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar, pe baza indicatorilor determinati in situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar 2010 si a indicatorilor determinati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare incheiate pentru exercitiul financiar 2011.



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
intocmire situatii financiareOMFP 52/2012criterii marimebilant


Data aparitiei: 01 Martie 2012

Votati articolul "Intocmirea situatiilor financiare. Incadrarea in criterii de marime":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X