email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Compensam cu active datoria unei firme catre asociat?

OMFP 3055/2009compensaredatorie asociatactive




O societate are de restituit catre asociat suma de 25.000 lei (imprumut firma). Are mijloace fixe cu valoare de amortizat ramasa in suma de 20.000 lei. Vom vedea in cele ce urmeaza in ce masura asociatul poate intra in posesia mijloacelor fixe in contul sumei pe care o are de primit si care este procedura corecta care se poate intocmi.

Raspuns:

Fata de situatia prezentata de dvs, solutia rezolvarii acesteia este ca firma sa vinda catre asociat acele mijloace fixe la pretul pietei.

Pretul de piata nu are legatura cu valoarea ramasa neamortizata a bunurilor la momentul efectuarii vinzarii. Acesta este "suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala;" - conform art. 7 alin. (1) punctul 26 din codul fiscal .
 
De asemenea, trebuie tinut cont si de prevderile art. 11 alin. (1) din codul fiscal , in care se arata: "La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unui tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei."
 
Drept urmare, pretul de vinzare al bunurilor catre respectiva persoana fizica, ce este si asociat, trebuie sa fie unul real, corespunzator pietei pentru astfel de bunuri, tinindu-se cont, evident, si de gradul de uzura al acestora.
Informatii despre pret se pot obtine fie de pe net, fie direct de la furnizorii de astfel de produse.
 
Ca documente ce trebuie intocmite, firma va emite factura catre asociat, cu TVA, in care vor fi mentionate respectivele bunuri la pretul pietei pentru astfel de bunuri la momentul vinzarii.
 
Se va face si un contract de vinzare - cumparare, in care se va stipula, printre altele, ca datoria firmei de x lei (care este certa, lichida si exigibila, probata cu un contract de imprumut) catre persoana fizica va fi compensata cu datoria acesteia catre firma rezultata din achizitia de bunuri (cu creanta firmei fata de persoana fizica, ce este, de asemenea, certa, lichida si exigibila) de y lei. De asemenea, se va stipula cum se va stinge eventuala diferenta de bani dintre cele 2 sume.
 
Desi la art. 45 alin. (1) din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 se prevede ca "Orice compensare intre elementele de active si datorii sau intre elementele de venituri si cheltuieli este interzisa.", la art. 48 din aceleasi reglementari este data o exceptie de la acest principiu: "In cazuri exceptionale pot fi efectuate abateri de la principiile contabile generale prevazute in prezenta sectiune. Orice astfel de abateri trebuie prezentate in notele explicative, precum si motivele care le-au determinat, impreuna cu o evaluare a efectului acestora asupra activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului sau pierderii."
 
Cu alte cuvinte, puteti efectua compensarea intre datoria firmei fata de persoana fizica cu datoria acesteia fata de firma, creata prin factura, pina la concurenta sumei celei mai mici, cu conditia ca acest lucru sa fie stipulat in contract, sa existe o explicatie a acestui fapt (de exemplu, lipsa lichiditatilor firmei de a-si onora datoria catre persoana fizica) si sa fie mentionat in notele explicative aferente bilantului anului in care s-a produs.




de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 3055/2009compensaredatorie asociatactive


Data aparitiei: 13 Martie 2012

Votati articolul "Compensam cu active datoria unei firme catre asociat?":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X