email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conta Util: Sanctionarea metodei de evidenta a stocurilor de marfa

sanctiuneschimbarea metodei de evidentascoatere gestiunestocuri marfametoda evidentaamenzi


Va prezentam mai jos informatii referitoare la sanctionarea care se aplica pentru schimbarea metodei de evidenta a stocurilor de marfa la iesirea lor din gestiune in timpul anului.

Toate schimbarile de metoda se fac la inceputul unui an. Cand se incheie anul, la bilant, in politicile contabile se explica de ce s-a schimbat metoda in anul respectiv fata de anul care a trecut, explicandu-se diferenta dintre cele 2 metode utilizate.

Se explica influenta pe care a avut-o aceasta schimbare asupra profitului. Daca profitul a crescut metoda schimbata este buna, dar daca profitul a scazut si firma plateste mai putin impozit la stat nu se justifica schimbarea metodei.

Trebuie facuta o analiza pe anul cu metoda veche si o analiza pe anul financiar cu metoda noua si din rezultatele celor 2 analize se pot vedea efectele schimbarii metodei aupra impozitului pe profit . Nu exista inregistrari contabile pen tru efectele schimbarii metodei! Efectele se vad din cifrele rezultate in urma vanzarilor efectuate si a metodei utilizate.

Baza legala: OMFP nr. 3.055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.

"Art. 162. - (1) Metoda aleasa trebuie aplicata cu consecventa pentru elemente similare de natura stocurilor si a activelor fungibile de la un exercitiu financiar la altul. Daca, in situatii exceptionale, administratorii decid sa modifice metoda pentru un anumit element de stocuri sau alte active fungibile, in notele explicative trebuie sa se prezinte urmatoarele informatii:

- motivul modificarii metodei, si
- efectele sale asupra rezultatului.

(2) O entitate trebuie sa utilizeze aceleasi metode de determinare a costului pentru toate stocurile care au natura si utilizare similare. Notiunea de "utilizare similara" este proprie fiecarei entitati. Pentru stocurile cu natura sau utilizare diferita, folosirea unor metode diferite de calcul al costului poate fi justificata."

Amenda nu exista in mod expres pentru aceasta operatiune, dar un eventual control fiscal, daca nu este convins de oportunitatea si legalitatea acestei schimbari de metoda de evidenta a stocurilor in cursul anului fiscal, va intregi baza impozabila si va calcula accesoriile aferente. Astfel ca, aplicand art. 43 din Legea 82/1991 – legea contabilitatii, situatia se schimba.

Art. 43. - efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte, precum si omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum si a elementelor de activ si de pasiv ce se reflecta in bilant, constituie infractiunea de fals intelectual si se pedepseste conform legii.

Totusi, cazul schimbarii metodei de evidenta a stocurilor in cursul anului fiscal, cu un motiv bine intemeiat poate fi fundamentat in Notele explicative la bilant.



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanctiuneschimbarea metodei de evidentascoatere gestiunestocuri marfametoda evidentaamenzi


Data aparitiei: 22 Mai 2012

Votati articolul "Conta Util: Sanctionarea metodei de evidenta a stocurilor de marfa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X