email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inventarierea stocurilor faptice. Cum procedam?

Inventariere stocuri fapticeinventariere lichidecosturigrad perisabilitate

Inventarierea stocurilor faptice se realizeaza prin numarare, cantarire, masurare sau cubare, dupa caz. Daca exista bunurile aflate in ambalaje originale intacte, acestea se desfac prin sondaj. in listele de inventariere intocmite se va preciza acest aspect.

Pentru inventarierea lichidelor sunt scoase probe din vasele in care sunt prezente, pentru verificare, tinandu-se seama de densitate, compozitie si de alte caracteristici ale lichidelor, care se constata fie organoleptic, fie prin masurare sau probe de laborator, dupa caz. Aceasta metoda se aplica doar lichidelor a caror cantitate efectiva nu se poate stabili prin transvazare si masurare.

Exista materiale care se inventariaza pe baza de calcule tehnice deoarece o cantarire sau masurare efectiva ar presupune costuri foarte mari. Cateva exemple de astfel de materiale sunt cimentul, otelul-beton, produsele de cariera si balastiera, produsele agricole si alte materiale similare.
Sunt inventariate cu prioritate bunurile cu grad mare de perisabilitate si prin metodele organizatorice stabilite trebuie avuta in vedere comercializarea imediata a acestora.

Listele de inventariere distincte sunt intocmite de asemenea si pentru bunurile detinute de angajati la data inventarierii, precizandu-se persoanele care raspund de pastrarea lor (echipament de protectie, scule, unelte etc.).

Bunurile achizitionate aflate in curs de aprovizionare se inventariaza de entitatea cumparatoare, iar bunurile aflate in expeditie se inventariaza de catre entitatile furnizoare si se inscriu in liste de inventariere distincte.

Inventarierea se realizeaza de asemenea pentru produse in curs de executie, cat si pentru lucrari si servicii in curs de executie. Astfel sunt inventariate atat produsele care nu au trecut prin toate stadiile prelucrarii impuse de procesul de productie, cat si produsele care, desi au fost terminate, nu au trecut toate probele de receptionare tehnica sau nu au fost completate cu toate piesele si accesoriile lor.

Bunurile apartinand altor entitati, dar existente in unitate sunt prezentate in situatii analitice distincte. Exemple de astfel de bunuri sunt cele in custodie, inchiriate, in administrare, primite cu scopul vanzarii in regim de consignatie, in concesiune.

Bunurile existente in entitate si apartinand altor entitati (inchiriate, in leasing, in concesiune, in administrare, in custodie, primite in vederea vanzarii in regim de consignatie, spre prelucrare etc.) se inventariaza si se inscriu in liste de inventariere distincte.

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Inventariere stocuri fapticeinventariere lichidecosturigrad perisabilitate


Data aparitiei: 08 Iunie 2012

Votati articolul "Inventarierea stocurilor faptice. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.89 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X