email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare vanzare imobil reevaluat. Solutia contabila corecta

mijloace fixereevaluareamortizaresolutie contabilainregistrari contabilevanzare imobil


Analizam cazul unei societati pentru care s-a aprobat de catre Consiliul de Administratie scoaterea din functiune a unui mijloc fix nemortizat integral. Mijlocul fix fusese reevaluluat la sfarsitul anului 2011. Date mijloc fix:-valoare inventar =13966,52 lei , dif . rereva ct. 105 =8511,15 lei; amortizare cumulata =1286 lei ;

Vom vedea in ce masura sunt corecte urmatoarele inregistrari la scoaterea din functiune a acestuia:
% = 212 13966,52 lei
2812 1286,04
6583 12680,48

si 105=1065 8511,15 lei

De asemenea, se va stabili daca la calculul impozitului pe profit este nedeductibila cheltuiala inregistrata in 6583, si deductibila suma din 1065.


Raspuns:

Inregistrarile contabile sunt corecte, insa din punct de vedere fiscal, vor fi considerate impozabile (element similar venitului) suma transferata in contul 1065, conform art 22 alin 5^1 din Codul fiscal, care prevad:

"(5^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz".
 
Conform prevederilor legale mai sus invocate, in anul 2012 trebuia sa impozitati la 31 03 respectiv la 30.06 , la termenele de calcul a impozitului pe profit, diferenta dintre noua amortizare calculata in urma reevaluarii si amortizarea calculata la cost istoric, astfel ca, la scoaterea din functiune a mijlocului fix se va considera impozabila suma transferata in contul 1065 mai putin sumele impozitate la fiecare termen de plata a impozitului pe profit (respectiv 8511,15 minus diferentele dintre amortizarea calculata in urma reevaluarii si amortizarea la cost istoric).
 
In ceea ce priveste cheltuielile inregistrate in contul 6583 - acestea vor fi consdierate nedeductibile numai daca nu se face dovada valorificarii pieselor /materialelor obtinute in urma casarii.In acest sens sunt si prevederile pct 71^6 din normele metodologice de aplicare a art 24 din Codul fiscal :
"71^6. In aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Codul fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vânzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului."

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mijloace fixereevaluareamortizaresolutie contabilainregistrari contabilevanzare imobil


Data aparitiei: 10 Septembrie 2012

Votati articolul "Inregistrare vanzare imobil reevaluat. Solutia contabila corecta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X