email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Momentul emiterii facturii

facturafaptul generatorTVA

Intrebare: Va rog, sa ma ajutati in urmatoarea problema:
- am un contract si o factura anulata, emise de firma noastra din iunie 2009, implicate intr-un proces
- la primul termen am castigat procesul si am primit contravaloarea facturii
- cum se inregistraza acesti bani primiti pe factura din iunie 2009, care a fost refuzata de client atunci (se emite acum factura sau asteptam hotararea definitiva si irevocabila? In ce cont se inregistreaza primirea banilor, daca nu se face factura?)

Raspuns: In formularea raspunsului trebuie sa tinem cont de prevderile art. 155 alin. (1), art. 138 lit. b) si art. 134 indice 1 din Codul fiscal si de natura serviciului prestat.

Astfel, persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.

Baza de impozitare se reduce in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul anularii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sau in urma unui arbitraj.

Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor.

Or, din punctul de vedere al societatii dvs. operatiunea s-a realizat deoarece s-a actionat in judecata firma partenera. Deci, faptul generator al taxei a avut loc la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor. Nu ne putem prevala de prevederile art. 138 lit. b) din Codul fiscal prin care se permite ajustarea bazei de impozitare in cazul refuzurilor totale sau partiale deoarece s-a actionat in judecata societatea partenera, considerand, in opinia societatii dvs., ca serviciul a fost prestat sau livrarea bunurilor s-a efectuat, opinie sustinuta si de instanta de judecata. In consecinta, factura intocmita initial nu se anuleaza. Remedierea situatiei se poate efectua prin depunerea declaratiilor rectificative pentru perioada respectiva si inscrierea la randul de regularizari din decontul de TVA a sumei aferente.

Insa, situatia este diferita in cazul prestarilor de servicii care determina decontari sau plati succesive, cum sunt serviciile de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertiza si alte servicii similare. Aceste servicii sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupa caz, in functie de prevederile contractuale, la data acceptarii acestora de catre beneficiari.

Asadar, daca potrivit clauzelor contractuale, aceste lucrari sunt considerate efectuate la data acceptarii acestora de catre beneficiari, atunci faptul generator intervine in momentul acceptarii lucrarilor de catre beneficiari, adica la data incasarii sumei de bani de la beneficiari, moment in care intervine obligatia emiterii facturii.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
facturafaptul generatorTVA


Data aparitiei: 26 Septembrie 2012

Votati articolul "Momentul emiterii facturii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X