email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrari in contul 1174. Inregistrare factura

impozit pe profitdeclaratia 101declaratia 394OPANAF 3596/2011


Analizam mai jos cazul unei societati care are ca obiect de activitate "comertul cu amanuntul in unitati nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun". In anul 2012, in urma verificarii fisei analitice la un furnizor pentru care se primise confirmare de sold la 30.11.2011, se constata ca lipseste o factura de aprovizionare cu marfa in valoare de 1.231 lei.
Vom vedea astfel cum se va face inregistrarea facturii si ce consecinte apar din punct de vedere fiscal in conditiile in care la 31.12.2011 s-a facut inventarul, data la care s-a constatat lipsa imputabila in gestiune.

Solutia consultantului:

Din punct de vedere contabil, potrivit pct. 63 alin 5, 6 ,7 si 8 din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene:

"(5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.

 (6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.

Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile.
Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.

 (7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.

 (8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii".

In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative".

In cocluzie, corectarea erorilor contabile se efectueaza la data constatarii lor. Erorile aferente exercitiilor financiare precedente, respectiv sumele omise la inregistrare din anii anterioari, constatate in exercitiul financiar 2012 se inregistreaza in contabilitate cu ajutorul contului 1174 - "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" (erori semnificative/nesemnificative), iar  acest lucru nu presupune modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii. In notele explicative aferente situatiei financiare anuale aferente  anului 2012 se vor prezenta si informatii cu privire la erorile contabile constatate,  corectate  pe seama rezultatului reportat.

Inregistrarea contabila este urmatoarea:

%                         =                 401                      1231
1174
4426

Din punct de vedere fiscal aveti urmatoarele obligatii:

1.In decontul de TVA trebuie  sa inregistrati facturile omise la  randul 30  regularizari taxa dedusa

2.Conform pct. 3 -anexa 2 din OANAF 3596/2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA:

"In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una ori mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial".
 
Aceleasi prevederi erau cuprinse si in OPANAF 702/2007, valabil pentru depunerea declaratiei aferente anului  2011, abrogat prin OPANAF 3596/2011.
 
Avand in vedere aceasta prevedere legala, rezulta obligatia corectarii datelor din declaratia 394 depusa pentru anul anterior, prin depunerea unei noi declaratii corect completata (in care se vor include si facturile omise la inregistrare), declaratie care va inlocui declaratia informativa depusa initial.

3. Din punctul de vedere al impozitului pe profit, conform pct 13 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , dat in aplicarea art. 19 din Codul fiscal - cu modificarile si completarile ulterioare - veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de art 84 din Codul de procedura fiscala . Astfel in anul in care s-au realizat achzitiile  de bunurii si servicii omise, se va recalcula impozitul pe profit, tinindu-se cont de toate implicatiile fiscale, al fiecarei perioade careia ii apartin facturile respective si se vor depune declaratii rectificative cod 710, aferente trimestrului si 101 aferente anului respectiv.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitdeclaratia 101declaratia 394OPANAF 3596/2011


Data aparitiei: 06 Decembrie 2012

Votati articolul "Inregistrari in contul 1174. Inregistrare factura":
Rating:

Nota: 2.64 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X