email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reguli privind stabilirea venitului brut anual in conformitate cu prevederile Codului fiscal

stabilirea venitului brut anualcodul fiscalactivitati independentevenituri in natura


In proiectul de ordin pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla, au fost mentionate urmatoarele reguli privind stabilirea venitului brut anual in conformitate cu prevederile Codului fiscal:

1. Contribuabilii pentru care venitul net din activitati independente si din activitati agricole se determina pe baza de norme de venit, precum si cei pentru care impozitul se calculeaza potrivit prevederilor art. 74 alin. (4) din Codul fiscal si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.

Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.

2. La stabilirea venitului brut anual se vor avea in vedere veniturile in bani si in natura impozabile inregistrate in Fisa pentru operatiunii diverse (cod 14-6-22/b) (intocmita separat pentru veniturile in natura) si in Jurnalul privind operatiuni diverse (cod 14-6-17/c). Evaluarea veniturilor in natura se face la pretul pietei sau stabilit prin expertiza tehnica la locul si la data primirii acestuia, cu exceptia cazurilor prevazute expres in Codul fiscal si normele metodologice de aplicare a acestuia.
3. La determinarea venitului brut anual nu vor fi luate in calcul:

- veniturile neimpozabile reglementate in conformitate cu prevederile art. 42,
precum si ale alin. (3) al art. 48 din Codul fiscal;
- sumele reprezentand TVA.

1. Determinarea venitului brut anual in scop fiscal se face cu respectarea prevederilor Titlului III "Impozitul pe venit" din Codul fiscal si ale Normelor metodologice date in aplicarea Codului fiscal.

2. Evidenta contabila in partida simpla a veniturilor se tine in functie de natura activitatii, pe feluri de venituri, astfel:
a) veniturile comerciale;
b) venituri din profesii libere;
c) veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;
d) alte venituri pentru care exista obligatia evidentierii potrivit prevederilor Codului fiscal.
3. Pentru fiecare fel de venit se intocmeste Fisa pentru operatiuni diverse in care se inregistreaza in ordine cronologica toate documentele aferente veniturilor impozabile. Pentru veniturile in natura impozabile se intocmeste separat o "Fisa pentru operatiuni diverse".

4. Constituie venit brut in conformitate cu prevederile Codului fiscal si ale Normelor metodologice date in aplicarea acestuia, venitul incasat in cadrul unui an calendaristic, indiferent de perioada in care au fost efectuate prestatiile, inclusiv incasarile efectuate in avans.

5. Totalurile din Fisele pentru operatiuni diverse completate pentru veniturile impozabile se inregistreaza in Jurnalul privind operatiuni diverse. Totalul veniturilor din Jurnalul privind operatiuni diverse reprezinta venitul brut anual al contribuabilului.In Jurnalul privind operatiuni diverse utilizat pentru determinarea venitului brut anual se inregistreaza veniturile in lei si echivalentul in lei al veniturilor in valuta si in natura.
6. In cazul contribuabililor care realizeaza venituri in lei, dintr-o singura activitate, totalul veniturilor se regaseste in Fisa pentru operatiuni diverse, pe randul "Total", nemaifiind necesara intocmirea Jurnalului privind operatiuni diverse.

7. Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si in alte conditii decat cele prevazute la art.52 alin. (1) lit. a) - c) din Codul fiscal au obligatia evidentierii distincte a veniturilor respective.

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitatile prevazute la art. 52 alin. (1) lit. a) - c) din Codul fiscal si au optat pentru impunerea veniturilor potrivit prevederilor art. 52^1 din Codul fiscal, nu au obligatia de a conduce contabilitatea in partida simpla pentru aceste venituri.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stabilirea venitului brut anualcodul fiscalactivitati independentevenituri in natura


Data aparitiei: 19 Decembrie 2012

Votati articolul "Reguli privind stabilirea venitului brut anual in conformitate cu prevederile Codului fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X