email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stornare facturi. TVA la incasare si Declaratia 097

stornare facturideclaratia 097cifra de afaceriTVAOrdinul 1519/2012


In declaratia 097 privind cifra de afaceri din perioada oct. 2011-sept. 2012 pentru incadrarea in sistemul de TVA la incasare, se ia baza de impozitare din deconturile TVA pentru aceasta perioada.
In luna oct.2011, au fost emise facturi de stornare cu valori mari pentru operatiuni anterioare, care au fost inregistrate in decontul TVA al acestei luni. Conform legii, prin aceste stornari, a fost diminuata cifra de afaceri ceruta pentru declaratia 097, societatea incadrandu-se astfel in sistemul de TVA la incasare din 01.01.2013. Vom stabili in ce masura s-a procedat corect.

Solutia contabila:

Pentru aplicarea in anul 2013 a sistemului de TVA la incasare, se reitereaza perioada  1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012, si se precizeaza in mod expres ca eventuala fluctuatie a cifrei de afaceri, ulterior datei de 1 octombrie 2012, nu se ia in considerare. (Ordinul 1519/2012 - Ordin pentru aprobarea Ghidului privind aplicarea sistemului TVA la incasare).

Asadar, ati procedat corect.

In continuare insa, se mentioneaza in Ordinul 1519/2012 ca (6) Aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul 2013 persoana impozabila care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (1) din Codul fiscal in perioada 30 septembrie-31 decembrie 2012, a carei cifra de afaceri nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei, determinata conform art. 1342 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, de la momentul inregistrarii in scopuri de TVA pana la finele anului 2012 si care nu face parte dintr-un grup fiscal unic. In acest sens persoana impozabila trebuie sa depuna la organele fiscale competente o notificare, pana la data de 25 ianuarie 2013 inclusiv, din care sa rezulte ca nu a depasit cifra de afaceri de 2.250.000 lei, conform prevederilor art. 1563 alin. (11) din Codul fiscal.

Persoana impozabila care nu depune notificarea in termenul prevazut la teza anterioara va fi inregistrata din oficiu de organele fiscale competente in Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare, conform prevederilor art. 1563 alin. (11) din Codul fiscal . In perioada cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare si data inregistrarii din oficiu de catre organele fiscale competente in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, se aplica prevederile art. 1563 alin (11) din Codul fiscal . Aceste prevederi se aplica corespunzator in anii urmatori in cazul persoanelor care nu au aplicat sistemul TVA la incasare in anul precedent si care indeplinesc conditiile pentru aplicarea sistemului.



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stornare facturideclaratia 097cifra de afaceriTVAOrdinul 1519/2012


Data aparitiei: 19 Decembrie 2012

Votati articolul "Stornare facturi. TVA la incasare si Declaratia 097":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X