email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata impozitului

impozitul pe profitCodul Fiscal

Intrebare:

Impozitul pe profit aferent trimestrului IV 2004 (societate impozitata cu 25%), impozit ce trebuie declarat si virat pana la 25.01.2005 poate fi calculat efectiv pe baza situatiei reale existente in trimestrul IV sau trebuie considerat egal cu impozitul pe trimestrul III, urmand ca regularizarea sa fie facuta pana la data depunerii bilantului contabil la 31.12.2004.

Raspuns:

Conform art. 34 alin. 6 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, asa cum a fost modificata, contribuabilii care efectueaza plati trimestriale platesc pentru ultimul trimestru o suma egala cu impozitul calculat si evidentiat pentru trimestrul III al aceluiasi an fiscal, urmand ca plata finala a impozitului pe profit pentru anul fiscal sa se faca pana la data stabilita ca termen limita pentru depunerea situatiilor financiare ale contribuabilului.

Art. 34 alin. 7 din Legea nr. 571/2003 prevede ca acei contribuabili care au definitivat pana la data de 15 februarie inchiderea exercitiului anterior depun declaratia anuala de impozit pe profit si platesc impozitul pe profit aferent anului fiscal incheiat pana la data de 15 februarie inclusiv a anului urmator.

Coroborand prevederile art. 34 alin. 6 si alin. 7 din Legea nr. 571/2003, reiese ca un contribuabil, platitor de impozit pe profit, are urmatoarele optiuni de declarare si plata a impozitului pe profit aferent exercitiului financiar anterior. Astfel:

1. In cazul in care contribuabilul estimeaza ca nu va definitiva inchiderea exercitiului anterior pana la data de 15 februarie, va plati un impozit pe profit pentru trimestrul IV egal cu impozitul aferent trimestrului III al aceluiasi an fiscal, urmand ca regularizarea sa se faca pana la data stabilita ca termen limita pentru depunerea situatiilor financiare. In acest caz, contribuabilul va inscrie impozitul pe profit aferent trimestrului IV in Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (declaratia 100, impozitul aferent trim. III); sau

2. In cazul in care contribuabilul estimeaza ca va definitiva inchiderea exercitiului anterior pana la data de 15 februarie, nu va plati impozit pe profit aferent trimestrului IV egal cu impozitul aferent trimestrului III pana la data de 25.01.2005 si va declara valoarea zero in contul impozitului pe profit aferent trimestrului IV in Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (declaratia 100). Insa, in acest caz, contribuabilul este obligat ca pana in data de 15 februarie sa plateasca impozitul pe profit aferent exercitiului anterior si sa depuna Declaratia anuala privind impozitul pe profit. Astfel, plata impozitului pe profit final si depunerea Declaratiei anuale privind impozitul pe profit se poate face oricand in perioada 1 ianuarie – 15 februarie, in functie de momentul inchiderii exercitiului anterior, fara a avea obligatia unei plati estimative (La nivelul trimestrului III) si a efectuarii regularizarii ulterioare.

Asadar, contribuabilul poate opta pentru oricare din cele doua situatii prezentate mai sus, in functie de momentul in care definitiveaza inchiderea exercitiului financiar.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitul pe profitCodul Fiscal


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Plata impozitului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X