email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reevaluarea: Diminuarea valorii si inregistrarile contabile

ProceduriInregistrari si Politici Contabilereevaluare imobileinregistrari contabilediminuarea valorii


Pentru a oferi o perspectiva specializata asupra modului in care efectuam inregistrarile contabile aferente diminuarii valorii atunci cand facem reevaluarea unor imobile, vom analiza astazi cazul unei societati care dtine doua apartamente: unul in valoare de 1.008.000 lei, achizitionat in 2010, al doilea in valoare de 2.700.100 lei achizitionat in 2012 (cu antecontract din 2008).

La reevaluare (decembrie 2012), valoarea a fost diminuata pentru fiecare cu aproximativ 30%. Se va vedea astfel ce inregistrari contabile facem, precum si implicatii fiscale apar (cheltuieli deductibile sau nedeductibile). Totodata, vom vedea cum se calculeaza amortizarea in situatia data.

Mentionam ca pentru solutionarea unor astfel de cazuri este necesara cunoasterea atat a valorii de intrare a apartamentelor, cat si valoarea amortizarii cumulate a fiecaruia. inregistrarea in contabilitate a rezultatelor reevaluarii se face conform prevederilor pct. 122 si 123 din O.M.F.P. nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, la reevaluarea unei imobilizari corporale, amortizarea cumulata la data reevaluarii este tratata in unul din urmatoarele moduri:

a) recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita, deseori, in cazul in care activul este reevaluat prin aplicarea unui indice; sau
b) eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, recalculata la valoarea reevaluata a activului.

Aceasta metoda este folosita, deseori, pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata.

Modul de tratament al amortizarii este un element de politica contabila. In cazul in care, ulterior recunoasterii initiale ca activ, valoarea unui activ imobilizat este determinata pe baza reevaluarii activului respectiv, valoarea rezultata din reevaluare va fi atribuita activului, in locul costului
de achizitie/costului de productie sau al oricarei alte valori atribuite inainte acelui activ.

In astfel de cazuri, regulile privind amortizarea se vor aplica activului avand in vedere valoarea acestuia, determinata in urma reevaluarii.

Soldul contului 212 "Constructii" - valoarea contabila bruta (cost de achizitie) - 1.008.000 lei.
Soldul contului 281 - Amortizarea cumulata aferenta perioadei amortizate.


Valoarea contabila neta = Cost de achizitie - Amortizare (contul 212 - contul 281).

Valoarea reevaluata (valoarea justa) mai mica decat valoarea contabila neta.
inregistrarea rezultatelor reevaluarii prin eliminarea amortizarii cumulate

Eliminarea amortizarii cumulate:


2812                             =                                    212               amortizarea cumulata pe fiecare
"Amortizarea constructiilor"                    "Constructii"           apartament, inregistrata in
                                                                                                       contul 2812/analitic


* in urma acestei inregistrari, valoarea contabila a cladirii este adusa la valoarea sa contabila neta.

Inregistrarea diferentei din reevaluare in situatia in care nu a existat o reevaluare anterioara a cladirii prin care sa fi fost inregistrata o diferenta din reevaluare in contul 105:

6813                                           =                    212                        diferenta din reevaluare
"Cheltuieli de exploatare                             "Constructii"            (valoare justa - valoare contabila
privind ajustarile pentru                                                                            neta)
deprecierea imobilizarilor"


In urma acestor inregistrari, in contul 212 "Constructii" este inregistrata valoarea justa obtinuta in urma reevaluarii.

Amortizarea aferenta perioadelor urmatoare va fi determinata in functie de valoarea justa rezultata in urma reevaluarii cladirii si a duratei de viata a cladirii ramase neamortizata.

Amortizarea anuala = valoare justa determinata la reevaluare/numarul de ani pentru durata de
viata ramasa neamortizata.

Cheltuieli deductibile

Conform prevederilor Legii nr. 571/2003, art. 21 alin. (4) lit. s), nu sunt deductibile cheltuielile reprezentand valoarea deprecierilor mijloacelor fixe, in cazul in care, ca urmare a efectuarii unei reevaluari, se inregistreaza o descrestere a valorii acestora.

Cheltuiala inregistrata in contul 6813 este nedeductibila.

Cheltuiala cu amortizarea ulterioara este cheltuiala deductibila la nivelul valorii fiscale. in cazul unei descresteri a valorii mijloacelor fixe sub costul de achizitie, valoarea fiscala este reprezentata de costul de achizitie.

Aceasta valoare se recupereaza din punct de vedere fiscal prin intermediul amortizarii. Ca atare, amortizarea fiscala este cea calculata pe baza costului de achizitie. Amortizarea fiscala deductibila va fi diferita si mai mare decat amortizarea care va fi inregistrata in contabilitate.

In ceea ce priveste impozitul pe cladiri, conform prevederilor art. 253 alin. (5) din Codul fiscal, in cazul unei cladiri care a fost reevaluata, conform reglementarilor contabile, valoarea impozabila a cladirii este valoarea contabila rezultata in urma reevaluarii, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului - persoana juridica.




de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabilereevaluare imobileinregistrari contabilediminuarea valorii


Data aparitiei: 13 Martie 2013

Votati articolul "Reevaluarea: Diminuarea valorii si inregistrarile contabile":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X