email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Metoda global-valorica sau cum sa tii o contabilitate de nota zece!

ProceduriInregistrari si Politici Contabilemetoda global-valoricalegea contabilitatiiOMEF 3512/2008


Veti regasi in randurile de mai jos lista completa a documentelor pe care trebuie sa le detina o unitate din sistemul Horeca in ce priveste contabilitatea, in conditiile in care gestiunea implica metoda global-valorica.

Precizam, in primul rand, ca potrivit prevederilor din Norme metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMEF 3512/2008, contabilitatea analitica a bunurilor se poate tine pe baza uneia dintre urmatoarele metode: operativ-contabila, cantitativ-valorica, global-valorica.
 
Metoda operativ-contabila se poate aplica pentru contabilitatea analitica a materiilor prime, materialelor consumabile, materialelor de natura obiectelor de inventar, semifabricatelor, produselor finite, produselor reziduale, marfurilor si ambalajelor.
 
Metoda cantitativ-valorica se poate folosi pentru contabilitatea analitica a materiilor prime, materialelor consumabile, materialelor de natura obiectelor de inventar, semifabricatelor, produselor finite, produselor reziduale, marfurilor, animalelor si ambalajelor.
 
Metoda global-valorica se poate utiliza pentru contabilitatea analitica a marfurilor si ambalajelor din unitatile de desfacere cu amanuntul, rechizitelor de birou, imprimatelor, materialelor folosite la ambalare, materialelor de natura obiectelor de inventar, echipamentelor de protectie in folosinta, precum si a altor categorii de bunuri.
 
Potrivit datelor mentionate de dvs , metoda utilizata este global valorica.

Metoda global-valorica se aplica pentru evidenta marfurilor si ambalajelor aflate in unitatile de desfacere cu amanuntul (magazine, restaurante, bufete etc.), folosindu-se formularul comun "Fisa de cont pentru operatiuni diverse" (cod 14-6-22) si raportul de gestiune, dupa caz.
 
Potrivit acestei metode, contabilitatea analitica a marfurilor si ambalajelor se tine global-valoric, atat la gestiune, cat si in contabilitate, iar verificarea concordantei inregistrarilor din evidenta gestiunii si din contabilitate se efectueaza numai valoric, la perioade stabilite de unitate.
 
Raportul de gestiune se completeaza pe baza documentelor de intrare si de iesire a marfurilor si ambalajelor si de depunere a numerarului din vanzare, iar in fisele valorice (tinute pe gestiuni in cadrul conturilor de marfuri si ambalaje din contabilitate) inregistrarile se fac pe baza acelorasi documente.
 
Soldurile valorice ale marfurilor si ambalajelor aflate in gestiune se verifica pe baza raportului de gestiune predat la contabilitate sau cu ocazia inventarierii, dupa caz".
 
De asemenea, trebuie sa aveti in vedere dispozitiile punctelor 1 si 2 din norma mentionata, potrivit carora, persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, consemneaza operatiunile economico-financiare, in momentul efectuarii lor, in documente justificative, pe baza carora se fac inregistrari in contabilitate (jurnale, fise si alte documente contabile, dupa caz).
Recomandarea este sa aveti analitice pentru cele doua gestiuni, bar si bucatarie.

Contabilitatea pentru restaurant, bar implica:
 - activitate de productie pentru produsele rezultate in bucatarie (bar): preparate, prajituri, cocteiluri, ce presupune obtinerea produselor in baza retetelor de fabricatie.
 - vanzari de marfuri: pentru produsele care nu implica alte transformari: bauturi, paine, etc

Pentru materii prime , respectiv marfuri , la receptie se va intocmi NOTA DE RECEPTIE SI CONSTATARE DE DIFERENTE - se foloseste ca document de receptie obligatoriu numai in cazul:
 - bunurilor materiale cuprinse intr-o factura sau aviz de insotire a marfii, care fac parte din gestiuni diferite;
 - bunurilor materiale primite spre prelucrare, in custodie sau in pastrare;
 - bunurilor materiale procurate de la persoane fizice;
 - bunurilor materiale care sosesc neinsotite de documente de livrare;
 - bunurilor materiale care prezinta diferente la receptie;
 - marfurilor intrate in gestiunile la care evidenta se tine la pret de vanzare.

Este recomandat ca agentul economic sa achizitioneze programe specifice privind gestiunea unei astfel de activitati, care sa permita efectuarea consumurilor in functie de retetele stabilite, gestiunea intrarilor si iesirilor de materii prime, evidenta produselor rezultate si vandute.

Descarcarea gestiunii de materii prime se face in baza bonurilor de consum, consumuri care se stabilesc pe baza retetarelor.

Pentru vanzare - documentul justificativ este raportul zilnic emis de casa de marcat.

In concluzie documentele justificative ce se intocmesc: NIR, Fisa de cont pentru operatiuni diverse, bon de consum si raportul de gestiune.



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabilemetoda global-valoricalegea contabilitatiiOMEF 3512/2008


Data aparitiei: 13 Martie 2013

Votati articolul "Metoda global-valorica sau cum sa tii o contabilitate de nota zece!":
Rating:

Nota: 4.45 din 5 din 19 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X