email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bunuri lipsa din gestiune. Situatii diverse si solutii

ProceduriInregistrari si Politici Contabilebunuri lipsa gestiuneTVAajustare
Vom prezenta mai jos o serie de situatii posibile aferente bunurilor lipsa din gestiune, urmarind sa oferim solutii concrete si aplicate:

1. In cazul bunurilor lipsa in gestiune care sunt imputabile nu se face ajustare. Emitem factura pe numele persoanei vinovate?

2. In cazul bunurilor lipsa in gestiune care nu sunt imputabile se face ajustare sau autofactura?

3. In cazul protocolului privind tratatiile care nu se pot demonstra ca acestea sunt in scopuri legate de activitatea economica se face ajustare sau se autofactureaza?

4. TVA provenit din ajustari este considerat ca fiind o cheltuiala deductibila sau nedeductibila la calculul impozitului pe profit? (6xx=4426);

5. TVA provenit din autofactura este considerat ca fiind o cheltuiala deductibila sau nedeductibila la calculul impozitului pe profit? (6xx=4427).

Solutia consultantului:

Punctual, acestea sunt raspunsurile formulate pentru intrebarile dvs.:

1. Pentru bunurile lipsa in gestiune, imputabile persoanei vinovate, se efectueaza  ajustarea sumei TVA deductibile pentru care s-a exercitat dreptul de deducere la momentul achizitiei bunului respectiv. In cazul mijloacelor fixe care nu sunt de natura bunurilor de capital, ajustarea se efectueaza conform prevederilor art. 148 pentru valoarea neamortizata a mijlocului fix prin aplicarea cotei TVA in vigoare la data achizitiei bunului.

De exemplu, daca bunul a fost achizitionat anterior datei de 1 iulie 2010 ajustarea se efectueaza pentru cota TVA 9%. Pentru suma imputata nu se emite factura, chiar daca valoarea totala a sumei imputate  cuprinde si TVA. In decontul de TVA cod 300 aferent lunii in care se face imputarea, se raporteaza doar suma TVA ajustata prin formula contabila 6588 = 4426, fara a se raporta si suma imputata care nu este operatiune din sfera de aplicare a TVA incepand cu data de 1 ianuarie 2013.  

Ajustarea sumei TVA deduse se raporteaza prin decontul de TVA cu semnul minus, la randul 30 "Regularizari taxa dedusa". Astfel, se poate constata faptul ca incepand cu 1 ianuarie 2013 s-a modificat tratamentul fiscal aplicabil imputarii contravalorii bunurilor lipsa, in sensul ca nu se mai efectueaza colectarea TVA prin emiterea facturii, dar se ajusteaza suma TVA dedusa.

2. Pentru bunurile lipsa din gestiune, neimputabile, se efectueaza doar ajustarea sumei TVA deduse, fara a se emite autofactura.  Similar bunurilor  lipsa din gestiune, imputabile, incepand cu data de 1 ianuarie 2013, valoarea bunurilor lipsa nu mai reprezinta pentru o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA o operatiune asimilata unei livrari de bunuri conform prevederilor art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal pentru care era  obligatorie colectarea TVA prin  emiterea unei:

- facturi in cazul unei persoane vinovate;
- autofacturi in cazul unei situatii obiective, care nu poate fi imputata unui salariat.

Pentru formularea primelor  doua  raspunsuri am avut in vedere faptul ca evenimentele respective au avut loc in cursului anului 2013.  

3. Pentru achizitiile aferente tratatiilor in cadrul actiunilor de protocol se efectueaza ajustarea sumei TVA deduse in situatia in care, ulterior deducerii sumei TVA la momentul achizitiei, se constata faptul ca nu se poate justifica utilizarea bunurilor respective in scopul afacerii. Autofactura se emite numai in situatia in care bunurile respective se acorda gratuit unor persoane care nu au legatura cu activitatea societatii, operatiunea fiind considerata asimilata unei livrari de bunuri conform prevederilor art. 128 alin. (4). Deci, autofactura se emite pentru colectarea TVA numai in situatia in care o operatiune poate fi asimilata unei livrari de bunuri, reglementata in mod expres prin art. 128 alin. (4):

"(4) Sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata urmatoarele operatiuni:
    a) preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi utilizate in scopuri care nu au legatura cu activitatea economica desfasurata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;
    b) preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;
    c) preluarea de catre o persoana impozabila de bunuri mobile corporale achizitionate sau produse de catre aceasta, altele decat bunurile de capital prevazute la art. 149 alin. (1) lit. a), pentru a fi utilizate in scopul unor operatiuni care nu dau drept integral de deducere, daca taxa aferenta bunurilor respective a fost dedusa total sau partial la data achizitiei;".
 
4. Incadrarea sumei TVA  provenite din ajustari in categoria cheltuielilor deductibile sau nedeductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil se efectueaza in functie de natura cheltuielii de baza in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) din Codul fiscal
"(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.". De exemplu, este deductibila cheltuiala rezultata din ajustarea sumei aferenta bunurilor imputabile persoanei vinovate deoarece suma imputata care cuprinde si TVA aferenta bunurilor lipsa  se inregistreaza pe venituri impozabile, dupa cum urmeaza:

- ajustarea sumei deduse initial pentru cota de 19% (2.632 lei x 19% = 500 lei):

      6588                                    = 4426                                                            500 lei  
      "Alte cheltuieli de                  "TVA deductibila"
      exploatare"

- imputarea sumei salariatului (2.632 lei + 500 lei) :
        4282                                     =       7588                                                   3.132  lei
        "Alte creante in                             "Alte venituri din exploatare"                                               
        legatura cu personalul"                 

5. De regula, suma TVA colectata din autofactura emisa (6588 = 4427) nu este o cheltuiala deductibila d.p.d.v. fiscal deoarece nu are legatura cu  veniturile impozabile obtinute din desfasurarea activitatii economice.  

In acest context am in vedere operartiunile de la art. 128 alin. (4) enumerate anterior. Totusi, cheltuiala este deductibila in situatia in care suma TVA colectata este aferenta unor operatiuni care nu dau drept integral de deducere d.p.d.v. al TVA, dar sunt aferente realizarii de venituri impozabile d.p.d.v. al impozitului pe profit. In acest context, pentru fiecare suma autocolectata conform prevederilor art. 128 alin. (4) trebuie analizata natura operatiunii economice realizate.

De asemenea, este suma deductibila la determinarea profitului impozabil suma TVA rezultata din aplicarea pro ratei definitive, inregistrata d.p.d.v. contabil prin formula contabila 6588 = 4426.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabilebunuri lipsa gestiuneTVAajustare


Data aparitiei: 11 Aprilie 2013

Votati articolul "Bunuri lipsa din gestiune. Situatii diverse si solutii":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X